Samlesing av kortlistetitler til Bokbloggerprisen 2013: «Fugl» av Lisa Aisato

Layout 1Her kommer min anmeldelse av den første boka på samlesingslisten til Bokbloggerprisen 2013’s kortliste. Alle bøkene på kortlisten finner du en oversikt over HER

”- Hopp, kvitrer fuglene.
– Jeg kommer, hvisker jenta og hopper.”

”Fugl” er en usedvanlig vakker og sjelefull barnebok av forfatter, kunstner og illustratør Lisa Aisato, eller Lisa Aisato N’jie Solberg, som er hennes fulle navn. Hun har både skrevet og illustrert boka.

SAM_1607

Jenta

Jenta i boka er fylt av lengsel og drømmer. Alt hun ønsker er å bli fugl. Å kunne fly langt, langt vekk fra den mørke, kalde vinteren. Men jenta har ikke fjær, eller nebb, eller vinger. Jenta er ei jente. Og små jenter kan ikke fly. Men kanskje er det slik, at av og til, hvis vi virkelig ønsker noe sterkt nok, så kan de merkeligste ting skje…

SAM_1608

Lengsel

Jeg opplever en stille fryd i å finne noe, hva som helst, for barn, som ikke er fylt til trengsel med heseblesende ablegøyer og ville actionsekvenser. Det virker som om litteratur- og underholdningstilbudet til barn er inne i en veldig amerikansk periode, der mest mulig skal være hyperaktivt, ferdigtygget og høylydt. ”Fugl” er en mild bris og et pusterom blant dagens litteraturtilbud for de yngre.

Lisa Aisato har ikke skapt en teksttung bok. Her er det de vakre, uttrykksfulle illustrasjonene som gjør boka. Teksten er ren og enkel. Ikke et overflødig ord. Aisato sier akkurat nok til å fremheve sjelen i hvert enkelt bilde. Hun har til og med vært spennende og modig nok til å la enkelte illustrasjoner stå helt på egne ben. En slik tiltro til både eget verk og til leseren er en vakker ting å bivåne. Spesielt når det fungerer over all forventning, slik det gjør her. Enkelte sider uten tekst, i en bok som dette, lar historien i større grad bli en del av leseren, og opptil leseren. Vi er med på å skape historien om jenta som ville bli fugl, gjennom de subjektive følelser og assosiasjoner bildene skaper i oss.

Solberg-Lisa-Aisato-N-jie_Foto-Trine-Sirnes

Lisa Aisato
Fotografi av Trine Sirnes

Det er noe ved storheten i det enkle i denne boka som får meg til å tenke i en østlig retning. Aisato har skrevet en sart, melankolsk og åndelig fabel med en zenaktig undertone. Det er vakkert og fascinerende, og det snakker til drømmeren, og sorgen over drømmer uten oppfyllelse, i oss alle. Jenta har noe til felles med det lille barnet som bor i hver og en av oss. Dette er en bok som gir like mye til barn, som til voksne – og det i seg selv er en liten bragd.

”Fugl” er kunst. Er filosofi. Er åndelighet og lengsel. Alt skjult bak formatet barnebok. Takk til Lisa Aisato for et vakkert verk!

SAM_1609

Oppfyllelse

SAM_1610

Savn

Har du lyst til å lese flere anmeldelser av denne boka? Ta en titt HER.

Boka er en del av leseprosjektet “Leseutfordring: Kaos”.

(Jeg har kjøpt boken selv.)

Forlag: Gyldendal forlag
ISBN: 978-82-05-44415-7

bokvrimmelB

1 thoughts on “Samlesing av kortlistetitler til Bokbloggerprisen 2013: «Fugl» av Lisa Aisato

  1. […] Artemisias verden, Dez, Julies bokbabbel, Mettemor møter massene, Betraktninger, Den har jeg lest, Bokvrimmel, Rita leser, I Ninas bokverden, Bøker og bokhyller, Moonstar, Once upon a time, Bokbloggeir, My […]

Kommentarer er stengt.