«Å resirkulere lengselen, avrenning foregår» av Inger Elisabeth Hansen

9788203359453Bokas tittel og forfatter
«Å resirkulere lengselen, avrening foregår» av Inger Elisabeth Hansen.

Bokas særtrekk og handling
Særegen diktsamling som utforsker kloden vår, miljøet, skapelse, tid, dyreliv, guder og flyktninger. Forfatteren stiller spørsmålet: Hvordan er det mulig å orientere seg i en mer og mer desorientert verden?

Utvalgt dikt fra boka:
Munnvaskingsrituale for guder
«
Den gang gudene pleide å treffes måtte de vaske munnen før de hilste på hverandre, derfor møttes de gjerne i en elv, midt i den flytende grensa mellom rikene, de vasket munnen i elva før de åpnet den og slapp ordene ut, de presenterte seg for hverandre med samme vann i munnen

kortreiste guder og langveisfarende, med samme vann i munnen presenterte de seg for hverandre, for den gang de pleide å treffes visste de at alle guder blir skitne i kjeften, de visste at siden sist hadde skitten hopet seg opp, derfor vasket de skitten i kjeften ut, de skylte det ut, hele krenkelsesarsenalet»

Min vurdering
Inger Elisabeth Hansen er en rutinert og særpreget lyriker. Hun har mange utgivelser bak seg, men dette er mitt aller første møte med hennes tekster.

Jeg var så heldig å få oppleve at Inger Elisabeth Hansen leste fra denne diktsamlingen på et arrangement hos forlaget i fjor høst. Det var en stor opplevelse. Tekstene hennes treffer dypt, og hun fremfører dem med en nydelig nerve og rytme. Den særprgede rytmen ligger ikke bare i hennes spesielle fremføring av tekstene, men er en stor og tydelig del av hennes skriftelige arbeid.

Tekstene kretser rundt klodens tilstand, og utforsker menneskets påvirkning på fremgang og forfall. Hansen skifter mellom det intuitivt lyriske og et direkte, vitenskapelig språk for å få frem nyanser, budskap og stemning. Diktene stiger fra froskeperspektiv til fugleperspektiv og daler ned igjen, gjennom enorme rom av tid, til det lille mennesket og helt opp til det guddommelige.

Hansen evner å snakke om store, vanskelige ting med enkle midler og hverdagslige lignelser. Et godt eksempel er diktet jeg har valgt å gjengi i dette innlegget, som slik jeg leser det sier noe sentralt og opplysende om religiøst og politisk klima i verden, hvordan konflikter oppstår og hvor løsningen på mye ligger.

En annen tekst i denne boka, «Eselet på restene av Saladins borg i Syria», kan leses som en sorgfull og ettertenksom kommentar til hele situasjonen Syria, flyktningekrisen og ødeleggelsene av eldgamle religiøse monumenter. Det er en enkel, repetetiv og nesten naiv tekst om et lite esel ved en borgmur, men ordene dirrer av tunge dyp og innhold som presser seg på deg fra mellom linjene. En utrolig gripende tekst som etterlater en vond og trist klump i magen.

Å lese denne diktsamlingen har vært en stor litterær opplevelse. Jeg har fått en ny, norsk favorittlyriker.

Fakta

Fotograf: Thomas Brun

Forfatter Inger Elisabeth Hansen fotografert av Thomas Brun.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Aschehoug
ISBN: 978-82-03-35945-3
Oversetter: —
Originaltittel: Å resirkulere lengselen, avrenning foregår
Utgivelsesår: 2015
Sideantall: 55

bokvrimmelB

Reklame