«Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith

Det-vokser-et-tre-i-BrooklynBokas tittel og forfatter
«Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith.

Bokas særtrekk og handling
«Det vokser et tre i Brooklyn» ble første gang utgitt i 1943. Handlingen er lagt til Brooklyn, New York, på begynnelsen av 1900-tallet, og er like mye en oppvesktroman om jenta Francie Nolan, som et tids- og byportrett.

Det er ei bok om fattigdom, om lys- og skyggesider i en familie, om alkoholisme og dens påvirkning på individ og relasjoner, om fremtidsdrømmer, om ei klassereise – og om ei brytningstid i vestlig historie.

Boka har blitt kåret av The New York Public Library til en av det 20.århundrets beste bøker.

Utvalgt sitat fra boka
«Julen var en fortryllende tid i Brooklyn. Den lå i luften lenge før den kom. Første antydning var at Mr. Morton reiste rundt til skolene og lærte barna julesanger, men det første sikre tegnet var butikkvinduene.

Du er nødt til å være barn for å vite hvor vidunderlig et butikkvindu fylt med dukker og kjelker og andre leker er. Og dette vidunderet var helt gratis for Francie. Det var nesten like bra som å ha lekene på ordentlig, å få lov til å se på dem igjennom glassruten.»

Min vurdering
«Det vokser et tre i Brooklyn» er hyggelig lesning, selv om historien inneholder mye alvor. Betty Smith skildrer Brooklyn, tida handlingen er satt til, Francie Nolan og hennes familie med varme, humor og innlevelse. Det er ei godlynt, litt vemodig og nostalgisk bok som gjør noe godt med leseren. Historien sniker seg inn i hjertet og hvisker fine ting om håp, drømmer og takknemlighet underveis.

Hovedpersonen Francie Nolan er en kompleks og troverdig karakter. Hun er et forholdsvis innadvendt barn som lever gjennom observasjon og i sine egne tanker. Francie er et ensomt barn som finner selskap i biblioteksbøker og den gode historien. Etterhvert blir også fremtidsdrømmen om selv å bli forfatter en god venn for henne i en utfordrende hverdag.

Boka er også et sterkt tids- og bydelsportett. Tidsånden år 1910-1920 er levende tilstede på hver side i boka, og bydelen Brooklyn med sitt sydende menneskelig mangfold er skarpt og godt gjengitt. Romanen er som en tidsmaskin som frakter leseren ikke bare tilbake i tid, men også inn i en mentalitet og et verdensbilde som kanskje kan oppleves som enkelt og naivt i vår tid. Likevel var tiden og dens utfordringer, på individnivå, på mange måter langt større og tyngre enn hva vi lever med i dag. Å lese denne boka gir et interessant perspektiv på det varige og det flyktige, både hva gjelder rent menneskelige ting, samt det tekniske og det samfunnsmessige.

På det rent personlige nivå var denne boka nostalgisk for meg på den måten at den minnet meg om min egen bestemor. Ikke at handlingen eller hovedpersonen som sådan har så mye til felles med henne, men det er noe med denne mentaliteten og måten å skildre en hverdag og et liv i en litt annen tid enn vår som får meg til å minnes mormor (som forøvrig ble født i 1919). Det er noe med hvordan min generasjons besteforeldre (og oldeforldre) så på familie, hjem, arbeid, økonomi osv, som synger sin nostalgiske sang på hver side i denne boka. Romanen er som en hyllest til arbeiderklassen og dens evne til å holde motet oppe og drømmene i live i opptakten til en av vår nyere histories virkelig utfordrende epoker – den store depresjonen (begynnelsen av 30-tallet). Første verdenskrig spøker også i det fjerne.

På mange måter handler boka om å se det lille lyset i mørket og om å holde fast ved det som gir liv og fremtid mening og glede. Og dette er temaer som er universelle og tidløse. Dette gjør «Det vokser et tre i Brooklyn» til verdifull lesning selv så mange år etter at den først kom ut.

Fakta

Smith-Betty_productimage

Forfatter Betty Smith. Kilde: Granger, NYC.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-48166-4
Oversetter: Vibeke Saugestad
Originaltittel: A Tree Grows in Brooklyn
Utgivelsesår: 1943 (norsk utgave 2015)
Sideantall: 519

bokvrimmelB

2 thoughts on “«Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith

  1. Så fin bokomtale. Jeg har tittet på denne boken flere ganger når jeg har vært på jobb på Ark, men foreløpig har den ikke blitt med hjem. Men jeg har veldig lyst til å lese den 🙂

Kommentarer er stengt.