5 kjappe: Krim, grøss og mørke

Nye spalter oppstår på bloggen ved behov. Tidligere har jeg lagt til «Mikroanmeldelse», fordi jeg i perioder har behov for å skrive kortere anmeldelser, med mål å få anmeldt flere bøker, raskere.

Etter et år preget av sykdom og mye fravær fra bloggingen har leste bøker hopet seg opp, og jeg har fått et behov for å skrive ennå kortere om enkelte titler. Dermed er spalten «5 kjappe» født.

Noen ganger vil «5 kjappe» hete «3 kjappe», eller hvilket som helst annet antall, basert på hvor mange bøker jeg omtaler i det gjeldende innlegget. I denne spalten vil jeg kun skrive noen få beskrivende setninger om hver bok, og linke til forlagets informasjon om boka.

Denne gang er «5 kjappe» viet fem romaner innenfor kategoriene krim, grøss og mørke psykologiske bøker.

org_Jegvethvemduer3

«Jeg vet hvem du er» av Yrsa Sigurdardóttir:
Islandsk krysning mellom krim og grøsser. Isende skummel og velskrevet om en ung psykiater som blir blandet inn i etterforskningen av et selvmord, og tre mennesker som pusser opp et gammelt hus i et forlatt fiskevær. De to historiene flettes sammen på finurlig og intelligent vis. Resultatet er gåsehud, ubehag og en snikende frykt som hugger til når man minst forventer det. Ypperlig lektyre for mørke høstkvelder.

Kilde: Giveaway-premie
Forlag: Kagge
ISBN: 978-82-489-1208-8

frobenius. m¯rke grener. omsl. 02

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius:
Psykologisk krim om en forfatter som nettopp har gitt ut en selvbiografisk roman som gjør stor suksess. I romanen skildrer han barndsomsvennen, Georg, som han har fått vite er død. Georg var et merkelig barn som næret stor fascinasjon for ulykker, død og lidelse. Like etter et TV-intervju om boka begynner ubehagelige og skremmende ting å skje. Ei gjennomtenkt og veldreid bok, der de psykologiske portrettene hever boka fra å være kun en gjennomsnittskrim. Hovedpersonens reise fra rasjonell hverdagsbevissthet og inn i sinnets mørke irrganger er gripende og ubehagelig skildret. Spenning fra første til siste side.

Kilde: Bokgave fra arrangement hos forlaget
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-41831-8

Steinbygningen_hd_image

«Steinbygningen» av Asli Erdogan:
Boka rommer fire historier som forteller om fire forskjellige rom: Asylmottaket i en nordisk havneby, lungeavdelingen på et sanatorium, et fengsel og sist selve Steinbygningen – torturkammeret med ukjent beliggenhet. Som vanlig skildrer Erdogan menneskelig lidelse, frykt, smerte og indre mørke. Språket er lyrisk og hjerteskjærende. Forfatteren løfter frem de glemte, det skjulte, det skammelige –  mørket vi bærer på som individer og på det kollektive plan. Ingen kan beskrive offerets angst, nederlag og skjøre håp som Erdogan kan – men hun gjorde det bedre og med tydeligere nerve i «Den mirakuløse mandarin».

Kilde: Anmeldereksemplar
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-42168-4

9788202451721

«Krø» av Didrik Morits Hallstrøm:
Nygotisk grøsser om eksnarkomane Adam som reiser til den forblåste øya Krø der bestefaren ligger for døden. Adam designer et dataspill han har kalt White World. Han arbeider på spillet hjemme i Oslo, og på Krø. En dag dukker et fremmedelement opp i spillet, en skikkelse han ikke har designet. Og sakte men sikkert begynner grensene for spill og virkelighet å gli over i hverandre. Dernest grensene for liv og død. Språket er presist og skildrer det gjenkjennelige og det ukjente med like stor presisjon. Atmosfæren en tett, mørk og sitrende. Ei bok som både imponerte, fascinerte og skremte.

Kilde: Anmeldereksemplar
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 978-82-02-45172-1

Roed-som-blod

«Rød som blod» av Salla Simukka:
Finsk ungdomsthriller, første bok i Snøhvittrilogien, om 17 år gamle Lumikki (Lumikki er finsk for Snøhvit) som studerer kunstfag og passer sine egne saker helt til hun en dag, overraskende og uvillig,  blir blandet inn i en skikkelig floke av internasjonal narkotikahandel. Etter som handlingen skrider frem, og narkotikagåten nøstes opp, kommer vi sakte nærmere hovedpersonen, som selv viser seg å være litt av en gåte. Boka er spennende, engasjerende og godt skrevet. Eventyrassosiasjonene den spiller på skaper en interessant kontrast til krimplottet. Og som langt over middels interessert i duft og parfyme elsket jeg alle duftreferansene boka byr på. Bok nummer to, «Hvit som snø», venter i bokhylla.

Kilde: Bokgave fra visningen av filmen «Sirkelen» på Filmens Hus i juni i år
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-48061-2

bokvrimmelB

 

Reklame

10 thoughts on “5 kjappe: Krim, grøss og mørke

 1. siljeblomst sier:

  Jeg elsket «Krø»! Og nå minnet du meg på at jeg også må få lest «Mørke grener». Jeg leste «Jeg skal vise dere frykten» av samme forfatter og den var veldig god. Har du lest den?

  • Belinda sier:

   Ja, «Krø» er fantastisk! Jeg nominerte den faktisk til Bokbloggerprisen 2014. 🙂 Har bare lest «Mørke grener» av Frobenius så langt. Noterer meg «Jeg skal vise dere frykten». Hvis den er like god på de psykologiske aspektene som «Mørke grener», så vil jeg nok like den godt. 🙂

 2. Tine sier:

  4 av 5, ikke verst det. Ser Silje nevner Krø. Da jeg leste den var jeg på jakt etter et godt grøss, og jeg husker at mine høye forventninger gjorde at jeg ikke syntes den var spesielt skummel. Jeg vet hvem du er, må være min favoritt blant disse 🙂

  • Belinda sier:

   Hehe, ble ikke skremt fra sans og samling av den jeg heller – men nå blir jeg vel i grunn aldri det av ting jeg leser. Jeg er veldig lite lettskremt av meg. Det er plottet og stemningen jeg husker fra boka. Og skildringene av hovedpersonens endrende psyke. Veldig svak for gode psykologiske portretter i bøker. 🙂

   Den islandske krimgrøsseren er absolutt god. Jeg likte spesielt godt at forfatteren valgte å ikke bortforklare eller rasjonalisere overnaturlige fenomener på slutten av boka, slik man vanligvis gjør i slike bøker. Å la det overnaturlige stå på egne ben står det respekt av. 🙂

 3. Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurðardóttir er denbeste av henne bøker jeg har lest så langt. Jeg leste den en påske for noen få år siden, og krøp lengre og lengre ned i hotellromsenga… 😉

  De andre har jeg ikke lest.

  • Belinda sier:

   Ja, den fikk jeg jo faktisk av deg, i en giveaway på bloggen din. 🙂 Enig, veldig spennende bok. Jeg storkoste meg med den! 😀

   • Oi, det ble visst mange «typos» i den forrige kommentaren min. *rødme* Det skulle stå «den beste» og «hennes»… (Og da jeg skrev «de andre,», mente jeg de andre du nevnte i posten din).

    Har du lest Dødsskipet? For meg ble det en skuffelse.

   • Belinda sier:

    Jeg skjønte godt hva du mente, så ikke tenk på det. 🙂 Nei, har bare lest denne ene boka av Sigurdardottir. 🙂

Kommentarer er stengt.