«Himmelstrand» av John Ajvide Lindqvist

9788202470395Bokas tittel og forfatter
«Himmelstrand» av John Ajvide Lindqvist.

Bokas særtrekk og handling
Den sommerlige campingidyllen blir plutselig brutt da ti mennesker, en katt og en hund, fordelt på fire forskjellige campingvogner, våkner en morgen og finner et helt nytt landskap utenfor vinduet. Campingplassen de gikk og la seg på i går kveld er borte. Den er erstattet av en enorm irrgrønn gresslette og en perfekt lyseblå sommerhimmel. Omgivelsene er som tomme kulisser. Det eneste som finnes er de som nettopp har våknet opp her, og et merkelig veikryss, der to nesten usynlige stier møtes. Hvor har de havnet, og hvorfor?

Utvalgt sitat fra boka
«Tjuesju år senere sitter Peter på huk i en endeløs gresseng med sin ulykkes pil i hånden. Nå skjønner han hva som er galt. Han mistenker det i samme øyeblikk som han innså at sola var borte, men våget ikke å tenke tanken fullt ut.

Hele sitt liv har han følt Guds tause nærvær, men etter den dagen har han nektet å svare på det lydløse anropet.

Nå er det borte. Tilstedeværelsen er oppløst, det evige spørsmålet stilles ikke lenger.

Her fins ikke Gud.»

Min vurdering
Lindqvist selv betegner denne boka som den rareste og vanskeligste boka han har skrevet. Jeg ser den. Dette er en snodig bok. Men den er snodig på en god måte. Det er en bok som kanskje ikke gir alle de svarene leseren ønsker eller forventer. Svarene ligger der, men ikke fullt så oppi dagen som de gjerne har gjort i tidligere Lindqvistbøker. Det er noe drømmeaktig, og dermed også gåtefullt symbolsk, over handlingen og bildene forfatteren pensler frem.

Drømmer og underbevissthet er sterkt knyttet sammen, og jeg opplever denne boka som en skildring av nettopp noen utvalgte menneskers underbevissthet. De mørke rommene dypt inne i oss, som ikke vi, og ihvertfall ikke andre, har full oversikt over. Før de eventuelt spiller seg ut i ord eller handling, slik som i denne romanen.

Det er egentlig ingen ytre farer i «Himmelstrand», ingen vampyrer eller monstre som lusker i skyggene. Trusselen kommer innenfra hovedpersonene. Det er kun de skyggene de har med seg som egentlig truer. Vonde følelser som har satt seg fast, handlinger og hendelser man har fortrengt, frykt man ikke innrømmer eierskap over, ubesvarte lengsler – det indre mørket man ikke ønsker å se i hvitøyet.

Alt det ytre er strippet vekk. Fire campingvogner står på en endeløs gresslette, under en endeløs himmel uten sol. Omgivelsene er en tom scene der skrekken fra det indre kan utspille seg. Og det gjør den. Små grøss etter grøss til alt bikker over og helvete virkelig er løs.

Spørsmålet er om noen av dem tør å vende blikket innover og ydmykt innrømme ethvert funn før tiden er ute. Og deretter? Hvordan komme seg tilbake til den vante verden igjen? Finnes det i det hele tatt en utgang, en utvei? Slutter romanen egentlig et sted, eller begynner den bare?

Jeg har lenge vært en stor tilhenger av Lindqvists forfatterskap, og er det fremdeles etter å ha lest denne romanen. Han tar sjanser. Er modig og kreativ. Og jeg synes det fungerer. Det er en ubehagelig roman, en nesten abstrakt grøsser. Jeg får lyst til å bruke begrepet avant garde om den. Lindqvist har i mine øyne skrevet en både creepy og intelligent bok.

Jeg ser frem til neste historie fra hans penn.

Fakta

sek person scid 31752

Forfatter John Ajvide Lindqvist. Kilde: Cappelen Damm.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 978-82-02-47039-5
Oversetter: Henning J. Gundersen
Originaltittel: Himmelstrand
Utgivelsesår: 2015 (norsk utgave)
Sideantall: 429

bokvrimmelB