Høstens bøker 2014, del 2

I fjor høst laget jeg et stort prosjekt ut av presentasjonen av høstens bøker. Jeg laget i alt elleve innlegg, hvor jeg presenterte elleve av våre forlag og spennende boknyheter fra dem. Det var et tidkrevende prosjekt. Jeg har valgt å gjøre det litt annerledes i år. Det blir to (kanskje tre) innlegg om høstens utgivelser, inndelt etter sjanger, ikke forlag. Alle bøkene jeg nevner er bøker jeg selv finner spesielt interessante, eller gleder meg litt ekstra til.

Dette er del 2. Del 1 finner du HER. Forlagene som er dekket i dette innlegget er Cappelen Damm, Pax, Juritzen, Tigerforlaget, Tiden, Silke og Schibsted. Klikk på bildene for å se dem større.

Skjønnlitteratur, noveller og lyrikk

9788202451721 9788202414184 2036.Bokomslag_fil.200 2010.Bokomslag_fil.200

Norske Didrik Morits Hallstrøm byr på en nygotisk grøsser fra verdens ende, romanen «Krø» i høst. Boka kalles et overskridende verk og er allerede i salg.

John Jeremiah Sullivans essaysamling «Pulphead» kom i september. Her tar den amerikanske forfatteren et dypdykk i amerikansk populærkultur og presenterer USA og det amerikanske på en helt ny måte.

Haruki Murakami er ute med ny roman, med ei bok som lenge lå som favoritt til årets Nobelpris i litteratur. I «Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår» vender Murakami tilbake til den spesielle formen for realisme han ble kjent for gjennom «Norwegien wood». Boka er i salg.

På sensommeren kom Nickolas Butlers debutroman «Shotgun Lovesongs» ut på norsk. Dette er, så langt, den beste boka jeg har lest i år. Anmeldelse kommer. En nydelig skildring av vennskap, musikk og et støvete småsted i midtvesten. Anbefales!

6eFIw3U5_2035_Miniatyrmakeren1 mengele_zoo_hoy himmelblomsttreet_hoy afrodites_basseng_hoy

Britiske Jessie Burton debuterte tidligere i år med «Miniatyrmakeren», som utkom på norsk i august. Boka beskrives som en gåtefull, medrivende og rik roman med handling lagt til 1600-tallets Nederland.

I forbindelse med 25 års jubileet til Gert Nygårdshaugs kritikerroste roman «Mengele zoo», blir hele Mino-trilogien hans utgitt på nytt i høst. Mino-trilogien består av nevnte «Mengele zoo», «Himmelblomsttreet» og «Afrodites basseng». I denne trilogien tar forfatteren opp viktige temaer som ødeleggelse av regnskogen, miljøkatastrofer, den destruktive imperialismen og farlig utnyttelse av folk og natur. «Mengele zoo» ble i sin tid kåret til tidenes beste bok av NRK og Dagbladet.

Lydenavasfalt_YngveKveine_forside_rgb 874.Bokomslag_fil.160 852.Bokomslag_fil.160 Fikrys_digitalupplös

Yngve Kveine debuterer på det nyopprettede Tigerforlaget i høst. Hans roman, «Lyden av asfalt», er en slags hyllest til Oslo øst, til 80- og 90-tallets Groruddalen og til Jokke og Valentinernes musikk. Boka er allerede i salg.

Ruth Lillegraven mottok den aller første Bokbloggerprisen i kategorien «Åpen klasse» tidligere i høst, for diktsamlingen «Urd». Nå er hun tilbake med en ny diktsamling, om ei kvinne med spiseforstyrrelser, en biografi om et helt vanlig liv: «Manilahallen». Boka er allerede i salg.

Lyriker Henrik Nor-Hansen er ute med en interessant roman om samfunn og psyke. Han utforsker forholdet mellom samfunnet vi lever i og menneskets indre, hva som påvirker hva, og om man kan se en direkte sammenheng mellom vår psykiske tilstand og samfunnets tilstand. Boka heter «En kort evaluering av psykososialt stress» og er allerede i salg.

Gabrielle Zevins søte bok om kjærligheten til bøker, samt et rørende far-datter-forhold kom på sensommeren i år. Jeg har lest «Herr Fikrys litterære liv» allerede, anmeldelsen finner du HER, og likte den godt. Satte spesielt pris på alle boktipsene den inneholder.

Untitled-2.indd timthumb.php

I «Historien om huset ved havet» tar Elisabeth Gifford oss med til Skottland. Her utforsker hun myten om «selkies», skotske havfruer, halvt menneske og halvt sel. Handlingen skifter mellom årene 1992 og 1860, og byr på mytisk og gåtefull spenning. Romanen er allerede i salg.

Kathleen Tessaro har skrevet en roman der dufter og parfymemakeri står i sentrum. «Duft av parfyme» er en velduftende spenningsroman om hemmeligheter og en mystisk arv. Boka er allerede i salg.

Barne- og ungdomslitteratur

9788202432041 9788202423940 9788202423964 9788202439323

I vår kom første boka i fantasyserien «Nådegaven» ut på norsk. Den het «Katsa». Nå er forfatter Kristin Cashore ute med oppfølgeren, «Flamme». Her går vi tilbake i tid, til før handlingen i den første boka. Bok nummer to er originalt nok viet til hovedskurken i bok nummer en, og viser hennes utvikling fra liten jente til antagonist. Boka er allerede i salg.

De to første bøkene i serien «The Maze Runner» av James Dashner kommer på norsk i høst. Den første, «I dødens labyrint» kom i september, og oppfølgeren, «Ildprøven» kommer i november. Dette er en ungdomsdystopi om en gruppe unggutter som våkner opp midt inne i en enorm labyrint. Ingen husker hvem de er eller hva som har skjedd før de havnet i labyrintens sentrum. Jeg har sett filmatiseringen av den første boka. Filmen kunne ha vært bedre, den grep ikke tak i meg så mye som jeg skulle ha ønsket. Sitter igjen med en følelse av at boka nok er betraktelig bedre enn filmen. Ser frem til å finne ut om jeg har rett.

Ennå en dystopi dukker opp på norsk denne høsten. «Endgame: Kallet» av James Frey, første bok i det jeg tror skal bli en trilogi. Her møter vi verdens undergang og tolv ungdommers mulighet til å redde seg og sin familie fra katastrofen. De må spille The Endgame, og den som vinner overlever. Boka er i salg.

9788202450953 Spirit Animals 1 ho

Norske Sigbjørn Mostue byr på mørk og voldsom dystopi med sin nye roman «I morgen er alt mørkt». I verden sprer det seg en merkelig agressivitet og voldelighet. Mennesker går løs på hverandre, og galskapen sprer seg som et virus – også til Norge der unggutten Brage bor. Boka har nettopp kommet ut.

Spirit Animals er både en serie fantasybøker for barn og et nettspill. Den første boka i serien på i alt syv bøker, «De utvalgte» av Brandon Mull, kom ut tidligere i høst. Her følger vi fire barn og deres kraftdyr i en kamp mot onde krefter.

Sakprosa og fakta

9788202446185 9788202447175 Med orene på stilk ny ho

Lonely Planet er gode på reiser, det er det ingen tvil om. Nå har de begått ennå en bok. En virkelig praktbok bestående av nydelige fotografier fra herlige reisemål, ispedd informativ tekst. «Magiske reiser» heter den. Her blir vi tatt med til noen av verdens vakreste, mest spennende og romantiske steder. En bok som er skapt for å inspirere og nøre opp under reisegleden. Jeg har anmeldt en tidligere bok i denne serien HER. Boka er allerede i salg.

Tina Holt og Birgitte Magnussen har gått sammen om å skrive en bok om hvordan vi kan leve et «Renere liv». Her tipser de om alt fra ren mat, naturlig skjønnhet, grønt hjem og økofashion. En bok som inspirere oss til å leve et grønnere og mer miljøvennlig liv, til glede for oss selv, andre mennesker, dyr og natur. Boka er allerede i salg.

Finn-Erik Vinje er ute med en ny språkbok i høst, «Med ørene på stilk: Språklige gleder og gremmelser». Her skriver han blant annet om Fadervår, kraftgloser, sosiale språkmarkører, knot, negasjonsløftning, den underlige «Østfold-l», frasen «Heil og sæl», misogyner i kortbukser, intimitetstyranniet i dagens norske offentlighet, om militær artikulasjon og politisk korrekt språkbruk i velkjent Vinje-stil. Boka ble utgitt i september.

bokvrimmelB