Høstens bøker 2014, del 1

I fjor høst laget jeg et stort prosjekt ut av presentasjonen av høstens bøker. Jeg laget i alt elleve innlegg, hvor jeg presenterte elleve av våre forlag og spennende boknyheter fra dem. Det var et tidkrevende prosjekt. Jeg har valgt å gjøre det litt annerledes i år. Det blir to (kanskje tre) innlegg om høstens utgivelser, inndelt etter sjanger, ikke forlag. Alle bøkene jeg nevner er bøker jeg selv finner spesielt interessante, eller gleder meg litt ekstra til.

La oss begynne. Forlagene som er dekket i dette innlegget er Aschehoug, Vigmostad & Bjørke, Fontini, Bazar, Pantagruel, Gyldendal og Mangschou. Klikk på bildene for å se dem større.

Skjønnlitteratur og noveller

9788203358081 9788203357725 9788203219443 9788241908866

Torill Brekke kommer med en slektsroman om galskap og normalitet, om en norsk familie med italienske aner, i høst. Boka har fått tittelen «Marmor» og kommer ut i løpet av september. Maria Kjos Fonn debuterer med novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen». Boka utkom i august og tar opp temaet å føle seg utenfor, uten evne til å finne sin plass eller forstå sosiale normer. Kinesiske Ma Jian, kanskje best kjent for romanen «Beijing koma», er ute med en ny roman. Den har fått tittelen «Den mørke veien», og utkom i august. Med sitt sedvanlige litterære mot kritiserer forfatteren sider ved det kinesiske samfunnet og systemet. Denne gang er det den omstridte ettbarnspolitikken han går løs på. Melissa Bailey har skrevet en overnaturlige og okkulte spenningsroman med historisk tilsnitt. Boka heter «Medici-speilet» og trekker blant annet frem den kjente italienske Katarina av Medici som levde på 1500-tallet. Boka har allerede utkommet.

9788241910678 Forside_6709 All-min-forakt.-En-kjaerlighets-historie_hd_image Owitas-Hage-forside

Tom H. Dalbak har skrevet en roman om kokkekunst og en desperat forelskelse. Boka heter «Den sjette smak» og utkom i august. Amerikanske Jennifer McMahons første bok på norsk, «Vinterfolket», kommer i september. Dette er en krysning av thriller og grøsser, med overnaturlige innslag. Jeg har allerede lest boka og kan anbefale den. Utrolig spennende, og samtidig meget vakker. Kan tidvis minne litt om en mye mørkere og mer skremmende utgave av Eowyn Ivys «Snøbarnet». Berit Hedemann har skrevet en intens roman om kjærlighet som går forferdelig galt, om en kvinne som er livredd for å bli lurt, og som blir nettopp det. Romanen «All min forakt – En kjærlighets historie» utkom i august. «Owitas hage – En sann historie om grønne fingre og et uventet vennskap» er nettopp det. En sann historie. Carol Wall, som har vært kreftsyk og er livredd for at sykdommen skal komme tilbake, skriver historien om hvordan et hageprosjekt ble begynnelsen på et fantastisk vennskap mellom to mennesker fra vidt forskjellige bakgrunner. Carol selv, og gartneren Giles Owita. Boka utkom i august og er Walls debutroman.

Barne- og ungdomslitteratur

9788203258060 9788203257780 9788203257971 15839976

Hilde Hagerup kommer med den fjerde boken i sin spøkelseserie for barn i høst. Den har fått tittelen «Spøkelsene på Frostøy: Hvite mareritt» og utgis i oktober. Forsidebildet av den nye boken forefinnes ikke ennå, så jeg har benyttet bilde av den forrige boken her i innlegget. Leste første boka i serien i fjor høst. HER er min anmeldelse av den. Første bok i en ny fantasytrilogi for barn og unge ser dagens lys i september. Den første boka har fått tittelen «Lykkeravnene» og har en sterk og livlig jente som hovedperson. Serien skrives av Paul Durham. En bokbloggkollega, Lise Forfang Grimnes, debuterer i oktober med ungdomsboka «Kaoshjerte». Fortellingen balanserer mellom virkelighet og mystikk, og handler blant annet om vennskap og det å ha tillit til seg selv. Gratulerer så mye med debuten, Lise! En bok jeg gleder meg litt ekstra til denne høsten er Pierce Browns «Red rising». Boka skal være en krysning mellom scifi og fantasy, handlingen foregår på Mars og den skal være både politisk og samfunnskritisk. Filmrettighetene er allerede kjøpt.

the_young_world_cover_crop Vis_manfryktl_6716 9788279006961 En-fisk-til-Luna_hd_image

Amerikanske Chris Weitz debuterer i år med ungdomsdystopien «The Young World» (som visstnok kun er en arbeidstittel). Litt usikker på hva den norske tittelen på boka vil bli. En kilde sier «Pesten». Boka utkommer i oktober. Patrick Rothfuss debuterte med et brak med boka «Vindens navn» i 2009. Boka, samt dens oppfølger, som nå endelig kommer på norsk, vant begge prisen for beste fantasyroman i det året de ble utgitt. Bok nummer to i «Kongedreperkrøniken» har fått navnet «En vis manns frykt» og utkommer i oktober. «Søt jente 13» av Liz Coley er en blanding av thriller og psykologisk drama for ungdom. Boka handler blant annet om å bli kjent med seg selv, også med de mørke, skremmende sidene. Boka utkommer i september. Dyktige Lisa Aisato, som både skriver og illustrerer bøker, kommer med en ny, vakker barnebok i september. Boka heter «En fisk til Luna» og handler om jenta Luna som finner en flyvende fisk. Hun vil gjerne hjelpe den hjem, men det er vanskelig når hun ikke skjønner hva den sier. Hennes forrige billedbok, «Fugl», har jeg anmeldt HER.

MM_DenStoreSkrekken Ilddragen_Ferno image_preview image_preview1

De tre første bøkene i en helt ny bokserie for barn, skrevet av A. B. Saddlewick,  kommer denne høsten. Det er bøkene om Monster Maud og hennes opplevelser på Råttenskog skole. Jeg klarer ikke å unngå og assosiere i retning de populære Monster High-dukkene når jeg leser om denne bokserien. Den første boka, «Monster Maud – Den store skrekken» utkom i august. Bok nummer to, «Monster Maud – Det skumle hinderløpet» kommer i september og den tredje boka, «Monster Maud – helsprøtt pysjamasparty» kommer i oktober. En annen monsterserie dukker også opp. Det er bøkene «Monsterjakt» av Adam Blade, som er en fantasyserie for barn. Den første boka, «Monsterjakt – Ilddragen Ferno» utkom i august, mens bok to, «Monsterjakt – Sjøormen Sepro», kommer i september, og den tredje boka, «Monsterjakt – Fjellkjempen Arcta» dukker opp i oktober. Camilla Otterlei debuterer med ungdomsromanen «Selma & Louise» denne høsten. Som tittelen røper er boka inspirert av blant annet filmen «Thelma & Louise». Det handler om to norske tenåringsjenter, en stjålet bil, og en vilter roadtrip fra Mandal til Bergen. Boka utkom i august. Den nederlandske forfatterduoen Jean-Claude van Rijckeghem og Pat van Beirs har skrevet en prisbelønnet historisk ungdomsroman fra middelalderens Flandern, om ei adelsjente som helst vil gå sine egne veier. Boka har fått den norske tittelen «Grevens datter» og utkom i august.

Raata_hd_image Noekkelen_hd_image Populaer_hd_image

Siri Pettersen debuterte med fantasyromanen «Odinsbarn» i fjor høst, med enorm suksess. Boka var første del i trilogien «Ravneringene», og i oktober utkommer den andre boka i serien, «Råta». Jeg innrømmer gjerne at jeg gleder meg! Den første boka har jeg anmeldt HER. En annen fantasytrilogi jeg virkelig liker er Sara B. Elfgren og Mats Strangbergs «Engelsforstrilogien». Siste bok har fått tittelen «Nøkkelen» og kommer i september. Jeg leste den første boka, «Sirkelen» (som forøvrig kommer på kino til neste år), før jeg begynte å blogge, men bok nummer to, «Ild», har jeg anmeldt HER. Maya van Wagenen er tenåring, og har skrevet en selvbiografisk bok om godhet, selvtillig og det å være populær. Hun opplevde selv å være blant de upopulære, latterliggjorte og oversette på skolen og startet sitt eget ganske spesielle sosiale eksperiment. Hun følger skjønnhets- og popularitetsråd fra ei bok utgitt i 1951, «Betty Cornell’s Glamour Guide for Teens», og skriver om resultatet av rådene. Wagenens bok har fått den norske tittelen «Populær: En selvbiografi. Vintage-tips for nerdete jenter» og utkommer i september. Boka skal filmatiseres.

Sakprosa og fakta

smilefjestyrraniet-9788241910708 cmyk + 1.indd Bullshitfilteret_hd_image image_preview

Frank Rossavik er politisk redaktør i Bergens Tidende og en av landets fremste kommentatorer. Her byr han på en samling av sine beste, mest tankevekkende, bramfrie og kanskje litt provoseroende kommentarer fra alle de sakene han har vært engasjert i. Hans utspill tåler og leses flere ganger, samt diskuteres på nytt. Boka har fått tittelen «Smilefjestyranniet – Ergrelser og krenkelser i utvalg» og utkom tidligere i sommer. Oda Faremo Lindholm har skrevet en meget viktig og interessant bok om unge jenter, selvbilde, selvfølelse og kroppsbilde. Boka heter «Bullshitfilteret» og utkommer i september. Jeg blir litt ekstra ivrig når jeg kommer over bøker om kunst for barn. Bjørn Arild Ersland har skrevet en slik bok. Den heter «Kunst» og lar tre forskjellige personer som jobber med kunst på forskjellig vis – en kunstner, en kunstkritiker og en gallerist – forklare hva kunst er, hvorfor noe kalles kunst, mens annet faller utenfor begrepet. Boka inneholder også en kort kunsthistorie av kritiker Trond Borgen. «Kunst» har allerede utkommet.

bokvrimmelB