10 klassikere jeg burde ha lest

Det er sommer og ei passende tid for lek og lister. Jeg lar meg inspirere av bloggen My first, my last, my everything og lager min utgave av listen over hvilke 10 klassikere jeg føler at jeg burde ha lest. Jeg har de fleste av dem i bokhylla, så det skal ikke bli så altfor lenge før jeg kan si «Oppdrag utført». 😉

Jeg åpner ballet med en sang inspirert av den første boktittelen på listen min:

1. «Wuthering Hights»/»Stormfulle høyder» av Emily Brontë
Denne har jeg hatt planer om å lese siden jeg gikk på ungdomsskolen, men det har så langt blitt med tanken. Nå har jeg den ihvertfall stående i hylla, så jeg er nærmere målet enn noensinne. Kanskje jeg tar den frem til høsten?

2. «Lord of the Flies»/»Fluenes herre» av William Golding
Jeg er nysgjerrig på denne fordi jeg tenker at den kanskje har et snev av noe dystopisk over seg. Dystopi er en sjanger jeg elsker. Favorittsjangeren min egentlig.

3. «The Catcher in the Rye»/»Redderen i rugen» av J. D. Salinger
For meg er denne en del av et klassikerpar, to bøker som ofte nevnes på samme innpust, selv om handling og budskap ikke har mye til felles. Den andre boken jeg sikter til er «To Kill a Mockingbird»/»Drep ikke en sangfugl» av Harper Lee, som jeg leste tidligere i år. Og når jeg først har lest den ene av disse, må jeg lese den andre.

4. «Moby Dick»/»Hvalen» av Herman Melville
Jeg liker havet, og liker bøker med hav- eller skipstema. Etter å ha lest «Haiene» av Bjørneboe for noen år siden, hoppet denne boka opp på lista over bøker jeg ønsker å lese. Selv om det er to vidt forskjellige bøker vi snakker om her, så tenker jeg at de har noe til felles også. Det er to maritime bøker som har en ytre og en indre handling: Det ser ut til at de handler om hav, livet i havet og menneskenes møte med det, mens det egentlig handler om dypere og mørkere psykologiske strømninger i mennesket. Og nest etter dystopi, er intelligente psykologiske bøker det beste jeg vet.

5. «1984» av George Orwell
Dystopisk klassiker. Jeg trenger vel ikke å si så mye mer. 😉

6. «Dracula» av Bram Stoker
Nesten flaut å innrømme at jeg ikke har lest denne ennå. Jeg er en stor fan av Draculaskikkelsen, har sett nesten alt som kan krype og gå av vampyrfilmer – men ennå ikke lest denne. Skamme meg bør jeg!

7. «Frankenstein» av Mary Wollstonecraft Shelley
Denne er nesten litt i samme kategori som «Dracula». Bør få lest den litt brennfort!

8. «Ulysses» av James Joyce
Ååå, denne har jeg begynt på fem ganger. Har kommet litt lenger for hver gang, før jeg bryter. Har en drøm om en dag å komme meg helt igjennom. Bare begynne på den mange nok ganger, og lese noen få sider lenger for hver gang, så er jeg i mål. 😉

9. «Jane Eyre» av Charlotte Brontë
Husker at jeg så denne som miniserie på NRK på 80-tallet en gang. Tror det var en (forholdsvis) ung Timothy Dalton som spilte Edward Rochester. Nysgjerrig på hva jeg vil synes om historien i dag, samt i skreven form.

10. «Catch-22» av Joseph Heller
Har sett flere bloggere snakke varmt om denne. Og det lille jeg har lest om den får meg til å tro at dette både er en smart, tankevekkende og humoristisk bok.

Den eneste jeg ikke har av disse, er altså «Fluenes Herre». Lusker stadig rundt på jakt etter en norsk utgave, ser de har den på enkelte antikvariater. Samtidig vurderer jeg om jeg skal gå for den engelske utgaven. Må tenke litt til. 🙂

Hva med deg? Har du lest noen av disse? Hvilke 10 klassikere hadde stått på din liste? 🙂

bokvrimmelB

Reklame

10 thoughts on “10 klassikere jeg burde ha lest

  1. Anita Ness sier:

    Jeg kan virkelig anbefale Dracula og Frankenstein. Nydelige bøker. 1984 er også ok å ha lest.
    Jeg har ikke, og vil ikke ha, en slik 10-jeg-burde/vil lese-liste. jeg plukker heller fritt fra 1001-boka.:)

    • Belinda sier:

      Ja, gleder meg til å lese de. Serfor meg at jeg koser meg med flere av disse utover høsten. 🙂

      Er fra 1001-lista jeg plukker også. Ekstra stas når jeg fant flere av de bøkene jeg allerede hadde, eller allerede ønsket å lese på den – så får jeg dasket til flere fluer i et smekk. 😉

  2. Kari sier:

    Fem har jeg lest, fem står på leselista 🙂 Stormfulle høyder er et must. Dracula er litt langsom, Frankenstein er super, Jane Eyre litt sukkersøt og Redderen i rugen, tja, den er en mønsteret for alle moderne amerikanske oppvekstfortellinger.

    • Belinda sier:

      Fem av ti er ikke ille. 🙂 Skal bli gøy å se om jeg deler din oppfattelse av de fem du har lest, Kari. 🙂

  3. Lesehesten sier:

    Jeg har også lyst å lese alle disse, bortsett fra 1984, for den leser jeg nå 😉

    • Belinda sier:

      Ah! 😉 Godt bokvalg, tror jeg. Er nok ikke lenge før jeg går løs på den jeg også. 🙂

  4. Elida sier:

    Jane Eyre er ei av mine absolutt favorittbøker, og den må du lesa fort og gale! Eg har sett fem-seks filmatiseringar av boka, og finner både likt og ulikt i dei ulike versjonane. Timothy Dalton har eg sett som Rochester; min favoritt er med Toby Stephens:-)

    • Belinda sier:

      Da får jeg kanskje oppgradere Jane Eyre til «lese meget snart»-listen. 🙂 Fristet å se litt flere av filmatiseringene også. Spesielt den der Toby Stephens spiller Rochester. Er det en film, eller en serie? 🙂

  5. rufsetufsa sier:

    Av disse har jeg lest Lord of the flies og Dracula. Anbefales:)

Kommentarer er stengt.