15 bøker (7): Et sted jeg vil til akkurat nå

Girl with blank paper av Sicha Pongjiramich/ Freedigitalphotos.netJeg har hatt en pause i bokleken «15 bøker». Mitt forrige innlegg ble postet i fjor høst. Grunnen til pausen var at høsten plutselig ble fylt til trengsel med andre blogginnlegg – bl.a. serien min om bokhøstens spennende utgivelser, samt Bokvrimmels julekalender. Men nå er jeg klar for en ny omgang «15 bøker».

Jeg har kommet til utfordring nummer syv, som handler om å finne ei bok som representerer et sted jeg kunne tenke meg å dra til akkurat nå. Dette viste seg å være en ganske lett oppgave å løse. Jeg tenkte umiddelbart på ei bok som flyttet inn hos meg ganske nylig. Den tar meg til både et land og et type landskap jeg virkelig elsker. Boka jeg snakker om er «Huset ved havet» av Elisabeth Gifford.

Bokas handling foregår i Skottland. Jeg har lenge vært fascinert av Skottland, og i 2008 var jeg så heldig å få reise dit for første gang. Det var en fantastisk opplevelse. Landskapet, lyset, gamle slott og ruiner, bortgjemte lochs og lyngkledde heier er med på å gjøre Skottland til en utrolig flott opplevelse. Også er skottene et veldig trivelig og hjertevarmt folkeslag. Om jeg skulle ha flyttet til et annet land en gang, så ville Skottland ha vært på topp 5-listen over tiltrekkende alternativer.

Bokas tittel speiler også et lokkende sted å være. I et hus ved havet. Jeg har alltid elsket havet. Lyden av bølger mot land, måker på glatte svaberg, lukten av salt og tang og dypet. Fargespillet i vannoverflaten. Sollyset som glitrer i dønningen. Vinden. Den lekne, friske vinden som både kan være skarp og mild. Aaaah.

Jeg har boka liggende på vent foreløpig, men gleder meg veldig til å lese den. Den handler bl.a. om myten om havfruer, eller selkies, som de kalles i skotske myter. Også noe jeg er fascinert av.

Untitled-2.inddForlaget presenterer boka slik:
«Året er 1860. Pastor Alexander Ferguson ankommer øya Harris, på Hebridene – vestkysten av Skottland. Den unge og naive, nylig ordinerte pastoren skal overta den lille menigheten.  Han føler en sterk dragning til de lokale sagnene om selkies. Tanken på anerkjennelse gjennom en revolusjonerende oppdagelse i  Darwins ånd driver ham.

På øya møter han den pliktoppfyllende tjenestepiken Moira og den vakre Lady Marstone.  To kvinner som er tynget av sine livsskjebner, og fylt med hat. Begge utfordrer den unge pastorens edle hensikter. Deres livshistorier flettes sammen, og  det hvite huset på kanten av sanddynene holder på deres hemmeligheter, lenge etter at Alexander forlater øya. Det vil ta mer enn et århundre før huset ved havet motvillig bryter sin taushet.

 Året er 1992. Ruth og Michael kjøper den gamle falleferdige prestegården og begynner arbeidet med å gjøre den om til et pensjonat, men også et hjem for den familien de håper å få. Men deres drømmer skjemmes av en sjokkerende oppdagelse. Under oppussingen finner de skjelettet av et spedbarn som døde 150 år tidligere. Barnet har sammenvokste ben – som en havfrue.

Ruth klarer ikke å gi slipp på mysteriet om barnet og begynner å forske i husets historie. Hun kommer over en selsom og fengslende fortelling fra 1860 om en naiv, ung prest, en stuepike, en adelsdame og hemmeligheter som ikke tåler dagens lys…»

Jeg avslutter med et bilde jeg tok da jeg var i Skottland 2008. Vakre landet! (Klikk på bildet for å se en større utgave av det.) 🙂

318_30985841919_7708_n

Skottland 2008

Neste utfordring blir å finne ei bok som representerer et nødvendig onde.

Kilde til bildet øverst:
«Girl with blank paper» av Sicha Pongjiramich/Freedigitalphotos.net

 

 

 

 

bokvrimmelB