Høstens bøker 2013: Gyldendal

I løpet av hver bokhøst kommer jeg til å presentere bokutgivelser jeg ser frem til og boktitler jeg er litt ekstra nysgjerrig på av høstens utgivelser.  Jeg kommer til å ta for meg titler fra et og et forlag, og presentasjonene legges ut etterhvert som forlagenes høstkataloger/høstlister blir tilgjengelige. Tidligere denne høsten planla jeg bokpresentasjoner fra 14 forlag, men det ser ut til å bli ca 10 presentasjoner. Denne gangen skal jeg snakke litt om bøker fra Gyldendal.

Gyldendal
Gyldendal Norsk Forlag ble etablert av Harald Grieg, dikteren Nordahl Griegs storebror,  i 1925. Navnet kommer fra Danmark og Den Gyldendalske Boghandel, som ble etablert der i 1770 av Søren Gyldendal. Den Gyldendalske Boghandel hadde en egen filial i Kristiania i mange år. Harald Grieg bragte de norske gullalderdikterne med seg hjem til Norge, og har fått æren for å ha skapt et helnorskt Gyldendal, utelukkende eid av nordmenn.

Opp gjennom 1900-tallet har Gyldendal etablert seg som et av de største forlagene i Norge. I dag er Gyldendal et klutur- og kunnskapsforlag som utgir et bredt spekter av skjønnlitteratur, generell litteratur, fagbøker og lærebøker. Forlaget har som mål å være Norges mest attraktive forlagshus for både lesere, forfattere, samarbeidspartnere, ansatte, kunder og leverandører.

frobenius. m¯rke grener. omsl. 02

Jeg liker mørke, psykologiske thrillere, derfor antar jeg at jeg vil like denne boken. Nikolaj Frobenius sin «Mørke grener» høres ihvertfall usedvanlig fascinerende og dunkel ut.

Forlaget presenterer boken slik:
«Jo Uddermanns barndomskamerat Georg hadde en foruroligende fascinasjon for katastrofer og død. Men han var også en gutt som vakte mye oppmerksomhet og undring. Var han et offer? Eller et «barn uten sjel»? Som voksen får Jo vite at Georg døde under et fengselsopphold, og han skriver en dokumentarisk roman for å prøve å finne ut av hvem barndomskameraten egentlig var.

Romanen vekker oppsikt, men etter at Jo har snakket om den i et TV-intervju, begynner det å skje uforklarlige ting rundt ham. Bildører på vidt gap, en urovekkende mms fra anonym avsender, et innbrudd der ingenting er stjålet. Etter hvert blir det tydelig: Det er noen som følger med på alt Jo gjør, og som er i ferd med å invadere livet hans – ved hjelp av stadig mer drastiske virkemidler.»

Boken er allerede i salg.

Rydde-ut_hd_image

Jeg har lest en bok av Helene Uri tidligere, hennes «Kjerringer». Den likte jeg meget godt. Gleder meg til å ta fatt på «Rydde ut». Den står i bokhyllen og venter på meg.

Forlaget presenterer boken slik:
«Språkforskeren Elinor Smidt får litt uventet tilbud om en vitenskapelig stilling i Finnmark. Som del av et forskningsprosjekt om utdøende språk skal hun studere sjøsamisk. Forfatteren Helene Uri får en like uventet telefon. Stemmen i den andre enden presenterer seg som en slektning av henne. I løpet av samtalen får Helene Uri vite at hennes oldefar var sjøsame, noe familien aldri har snakket om. Den ene historien er diktning, den andre er sann. Begge er blitt til i sorgprosessen etter at Helene Uri mistet sin egen mor. Sammen blir disse ulike fortellingene til en gripende roman om søringer og nordlys, om språk og familie, om ord og tilhørighet. Og om at noe og noen kan bli borte for alltid.»

Boken er allerede i salg.

Bellman-Black_hd_image
Jeg har ikke lest forfatterens forrige roman, «Den trettende fortellingen», men føler meg fristet til å lese denne etter å ha lest litt om boken. Diane Setterfields «Bellman & Black»  høres mørk og nesten litt gotisk ut, og det er ting jeg liker.

Forlaget presenterer boken slik:
«England, tidlig på 1800-tallet: William Bellman er ti år og fire dager gammel, og en mester med sprettert. En dag skyter han en kornkråke. Episoden er tilsynelatende bare en av mange guttestreker, men skuddet får fatale følger. Kornkråker glemmer nemlig aldri.

Noen år senere: William er en av landsbyens største menn, og har gjort onkelens spinneri til en blomstrende forretning. Han har funnet sitt livs kjærlighet og satt fire vakre barn til verden.

Men plutselig snur hellet. Moren dør, og i begravelsen kjenner William et ubehagelig blikk i nakken. I øyekroken ser han omrisset av en mystisk, svartkledt mann. Like etter rammes landsbyen av en epidemi, og Williams kone og barn blir alvorlig syke. Desperat etter å redde det mest dyrebare han har i livet, satser William alt på et partnerskap med den svartkledte fremmede.»

Boken er allerede i salg.

Enkekeiserinnen_hd_image
Dette er en biografi om en kvinne jeg ikke har hørt om før, men som har en stor og viktig rolle i Kinas historie. Etter å ha lest bittelitt om henne og om boken har jeg lyst til å lese mer. Det skal bli spennende å begynne å lese «Enkekeiserinnen» av Jung Chang.

Forlaget presenterer boken slik:
«Enkekeiserinne Cixi (1835–1908) var Xianfeng-keiserens førstekonkubine og grep makten da keiseren døde i 1861. Hun ble den reelle lederen av Qing-dynastiet i Kina fra 1861 til sin død i 1908. Cixi har av ettertiden blitt ansett som en konservativ, herskesyk og grusom leder. Men Jung Chang viser at hun i virkeligheten var en pasjonert kunstelsker, svært populær blant det kinesiske folk, en dyktig diplomat og en effektiv reformator av det tradisjonsbundne kinesiske samfunnet – blant annet gjennom å forby snøring av føttene hos kvinner.

Jung Chang følger Cixis dramatiske liv som konkubine, enke, sørgende mor, politisk strateg og knallhard kuppleder. Bakteppet er historien om Kinas siste dager som keisermakt og et tusenårig dynasti som går mot slutten.»

Boken er allerede i salg.

Groent_hd_image
Flere forlag kommer med spennende bøker om grønn mat i år, også Gyldendal. «Grønt og skjønt fra Moder Jord til kjøkkenbenk og dekket bord» av Camilla Jensen ser appetittvekkende, innbydende og inspirerende ut.

Forlaget presenterer boken slik:
«Dette er en innholdsrik og nyskapende vegetarisk kokebok, også for dem som ikke er vegetarianere, men for alle som har lyst på mer grønt på tallerkenen. Med utgangspunkt i både sin egen og andres kjøkkenhager, skaper Camilla Jensen fargerik, velsmakende og fristende mat. Sunn mat skal smake godt, og være enkel å lage. Boken viser deg hvor lett det er å spise mer grønt, enten du velger et helt vegetarisk kosthold, eller bruker det som tilbehør til fugl, kjøtt eller fisk.

Boken bugner av sesongenes beste råvarer, salater, proteinbomber, geniale sauser og alternativ helgekos. Her finner du supersunn og enkel hverdagsmat, og imponerende festmenyer, alt med fokus på det grønne.»

Boken er allerede i salg.

Den-onde-arven_hd_image
Her har vi igjen en bok av det litt mørkere slaget, denne gang for ungdom. Thomas Engers «Den onde arven» ser ut til å bevege seg inn på dunkle, overnaturlige områder. Jeg er spent.

Forlaget presenterer boken slik:
«Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i.

Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne …»

Boken er allerede i salg.

Basic CMYK
Tonje Tornes sin «Hulder», første bok i Kire-serien, har jeg allerede lest. En anmeldelse kommer i desember. Jeg kan allerede avsløre at jeg koste meg med boken.

Forlaget presenterer boken slik:
«Erik er på fjelltur med moren sin. Hun dreper en kvinne de begge ser som en hulder, men polititet er av en annen oppfatning. Moren havner på psykiatrisk sykehus i Sirdal. Erik og faren flytter til en gammel gård i nærheten. Der skjer det underlige ting. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale.

Fantastisk, fengslende og kontrastfylt. Ungdom med sterke krefter i et norsk bygdemiljø – og en dramatisk underverden basert på våre mest kjente sagn og eventyr.

Første bok i Kire-serien om Erik Skoglund og den tiltrekkende hulderjenta Flora, byr på mørk spenning og magisk realisme.»

Odinsbarn_hd_image
«Odinsbarn» av Siri Pettersen, første bok i serien «Ravnevingene», ligger på vent hos meg. Jeg har lest mye godt om den og har sett forfatteren snakke om sin bok på et arrangement hos Gyldendal. Forventningene er høye, for å si det sånn.

Forlaget presenterer boken slik:
«Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene…

Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.»

Basic CMYK
«Vindeltorn» av Tone Almhjell er allerede lest og elsket av meg. Jeg har skrevet om boka HER.

Forlaget presenterer den slik:
«Noe er galt i det gamle huset familien til Lin har leid, det er hun sikker på. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket «Vindeltorn» dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver.

I dette snødekte riket bor alle døde dyr som en gang har elsket et barn. Lin blir til sin store glede gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Men sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten hvis de skal redde Sylver fra undergang.

De er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrste.

Sitrende spenning og uforglemmelige rollefigurer venter leserne i dette magiske eventyret som utvilsomt vil bli en klassiker.»

Boka er allerede i salg.

Neste, og aller siste, forlag ut vil være Aschehoug. Innlegget blir lagt ut i løpet av førstkommende uke.

bokvrimmelB

2 thoughts on “Høstens bøker 2013: Gyldendal

  1. Jeg er Camilla Jensen-fan, så heiv meg over Grønt ganske kjapt. 😉 Anbefaler på det varmeste de andre kokebøkene hennes også!

Kommentarer er stengt.