Høstens bøker 2013: Cappelen Damm forlag

I løpet av hver bokhøst kommer jeg til å presentere bokutgivelser jeg ser frem til og boktitler jeg er litt ekstra nysgjerrig på av høstens utgivelser.  Jeg kommer til å ta for meg titler fra et og et forlag, og presentasjonene legges ut etterhvert som forlagenes høstkataloger/høstlister blir tilgjengelige. Tidligere denne høsten planla jeg bokpresentasjoner fra 14 forlag, men det ser ut til å bli ca 10 presentasjoner. Denne gangen skal jeg snakke litt om bøker fra Cappelen Damm.

6399904923_721bd0728c_z

Vi må helt tilbake til 1829 for å finne den spede begynnelsen til forlaget. Da grunnla Jørgen Wright Cappelen J. W. Cappelens forlagsbokhandel, som både utgav og solgte bøker. I 1876 ble Hans Christian Damm opptatt som kompanjong i forlaget, som fikk navnet N. W. Damm & Søn. Det var ikke før på tidlig 1900-tall at forlaget igjen tok navnet J. W. Cappelens forlag. Damm ble et eget forlag, som parallelt har fulgt Cappelens histroie. Utover 1900-tallet vokste forlaget stadig og kjøpte opp flere mindre forlag, som f.eks.: Steenske forlag, Grøndahl & Søn, Aventura forlag, Ex Libris forlag AS og Hilt & Hansteen (herunder også Bokklubben Energica). I 2007 fant Cappelen og Damm sammen igjen. Fusjonen ble meldt på en pressekonferanse 11. juni samme år. I dag eies Cappelen Damm av Bonnier og Egmont. som har 50 % hver.

Cappelen Damm AS har vokst seg til å bli en en kultur- og kunnskapsbedrift som omfatter bokhandel, bokklubber, distribusjon og forlagsvirksomhet innenfor et bredt utvalg titler i alle sjangrer, både på papir og i elektronisk form. Forlaget utgir mer enn 1000 titler hvert år, innen både norsk og oversatt skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, dokumentar- og faktalitteratur, bøker og læremidler for skole og høyere utdanning.  De tilbyr også magasiner, kart og spill.

Cronin_DeTolv
Jeg har lest den første boken i denne serien (tror det skal bli en trilogi), «Den første», som kom på vårparten i fjor. Likte den godt, så er spent på fortsettelsen.

Forlaget presenterer «De tolv» av Justin Cronin slik:
«Endetiden var bare begynnelsen.

Idet den menneskeskapte apokalypsen utfolder seg, forsøker tre mennesker å orientere seg i kaoset. Lila, lege og kommende mor, er helt knust av all volden og smitten som sprer seg, men fortsetter å planlegge for barnets fremtid, samtidig som samfunnet løses opp rundt henne. Kittridge, kjent for verden som «Denvers siste skanse», er blitt tvunget til å flykte fra sitt sikre sted og er nå ute på veien. Han forsøker å unngå de smittede, er godt bevæpnet, men alene og veldig klar over at en tank bensin bare kan ta ham et stykke på veien. April er en tenåring som kjemper for å holde sin lillebror trygg i et landskap preget av død og ødeleggelse. Disse tre vil forstå at de ikke er helt overlatt til seg selv – og at det er i fellesskap det ligger håp, selv på den mørkeste natt.

Hundre år frem i tid slåss Amy og de andre for menneskehetens frelse… uten å kjenne til at reglene har endret seg. Fienden har utviklet seg, en ny mørk orden har steget frem med en visjon om en fremtid uendelig mye mer skremmende enn utryddelsen av menneske. Hvis De Tolv skal falle, må en av de som er ute etter å tilintetgjøre dem betale en dødelig pris.»

Boka er allerede i salg.

Yousafzai_JegErMalala
Malala Yousafzai er en utrolig vis og modig sjel som jeg har fått stor respekt for. Har denne boka stående på vent i bokhylla. Gleder meg stort til å begynne på den!

Forlaget presenterer den slik:
«I oktober 2012 stoppet menn fra Taliban en buss med pakistanske skoleelever i Swatdalen: – Hvem av dere er Malala? Malala ble skutt i hodet, men overlevde utrolig nok attentatet. I sin bok forteller hun om hvordan Taliban gradvis tok kontrollen over hennes hjemby og nektet jentene å gå på skole. Malala er blitt et symbol for jenters rett til utdanning og er den yngste noensinne til å bli nominert til Nobels fredspris.»

Boka er allerede i salg.

Opplevelsesreiser_NO_forelopig
I fjor gav forlaget ut forgjengeren til denne tittelen, praktboka «Drømmereiser». Jeg har skrevet en anmeldelse av den HER. Det var en utrolig vakker og inspirerende Lonely Planet-bok, og jeg regner med at «Opplevelsesreiser» er minst like informativ og estetisk flott.

Forlaget presenterer boka slik:
«Opplevelsesreiser er et nytt praktverk fra Lonely Planet og en oppfølger til Drømmereiser. Boka er en inspirerende samling av verdens aller beste og mest spektakulære opplevelser. Fantastiske bilder og levende skildringer bringer deg til steder som Kilimanjaro, Amazonas, Antarktis, landsbygda i Vietnam, Argentinas fjell, Themsen, Korsika … Fra lenestolen blir du dratt med på dykking utenfor Yucatán-halvøya eller på klatring i Dolomittene, på rickshaweventyr i India eller på fottur i Alpene. Du får oppleve pandaene i Kina, elefantene i Thailand – eller Ugandas fjellgorillaer. Eller hva med en romantisk tur med varmluftballong over ørkenen i Namibia? Turene som beskrives går høyt og lavt, til fots, til vanns, under vann, på is og snø, på to hjul eller på fire hjul.

Og dersom du selv får lyst til å begi seg ut på ett av eventyrene, utforske ukjente steder eller komme tett innpå spennende dyreliv, kan «La det bli virkelighet»-delen i hvert av opplevelseskapitlene gi et utgangspunkt for planleggingen av din egen tur.»

Boka er allerede i salg.

9788202412555
Inspirasjon til å lage grønnere, bedre og mer miljøvennlig mat er alltid hyggelig. Denne boken frister skikkelig!

Forlaget presenterer boka slik:
«Den kjente TV-kokken Hugh Fearnley-Whittingstall fra River Cottage kommer i denne kokeboka med en hyllest til den grønne maten. Og det har slått an: Boka har solgt i mer enn 450 000 eks. i Storbritannia. Argumentene for å spise flere grønnsaker er hardtslående og mange. 200 suverene og enkle oppskrifter med bilder som gir vann i munnen og tekster som gir lyst til å lage rettene. Grønn mat er trendy, den er bra for helsa, bra for miljøet – og ikke minst veldig godt, også for de mest ihuga kjøtteterne blant oss.

Kokeboka inneholder alt fra smakfulle supper og mettende salater til deilige gryteretter, lekre paier, herlig bakst og sunn grillmat. Her er også mange oppskrifter på småretter og tapas som til sammen kan utgjøre et komplett måltid. Dette er ikke et vegetarisk pliktløp, men en kokebok som skal inspirere deg til å spise mer grønnsaker, både i hverdagen og til fest. Boka har flotte bilder og illustrasjoner satt inn i en lekker design.»

Boka er allerede i salg.

Narum_Busemannen

Det er kanskje litt pussig å være nysgjerrig på en Nesbø-parodi, når jeg aldri har lest en Nesbø-bok. Grunnen til at jeg er fristet av denne boka er selvfølgelig Knut Nærums humor, som jeg liker godt. Tenker også at jeg kanskje kan nærme meg Nesbø fra en litt annen vinkel enn hva som er vanlig. Hvem vet? Det kan hende jeg før lyst til å sjekke ut Nesbøs litteratur etter å ha ledd meg igjennom denne.

Forlaget presenterer boka slik:
«Det er november i Oslo, verdens farligste by. Krimforfatteren Nelly Lundin blir funnet død, drept med en Fjordland-middag. En seriemorder har slått til, og ingen vet om det vil gjenta seg. Mye tyder på at den nye Kripos-sjefen verken kan eller vil finne Busemannen. Bare én mann er i stand til å ordne opp. Riktignok er han alkoholiker, kranglete og en konstant fare for seg selv og omgivelsene. Dessuten er han død. Men han er den beste politiet har. Hans navn er Willy Wakum.

Det blir en hard og mørk høst. Og blodig. Og hard.

Knut Nærum og fire av forfatterne bak «Nytt på nytt» har rottet seg sammen om en saftig parodi på Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Helten er mer sliten, Oslo er råtnere og volden er nesten like drøy.
 
Hvis du bare skal lese én Jo Nesbø-parodi skrevet av altfor mange forfattere i år, ville det vært rimelig sært av deg å lete etter en annen enn denne.»

Boka er allerede i salg.

CarciaStohl_VakkertKaos
Jeg har begge de foregående bøkene i denne serien. Har i tillegg sett filmen basert på den første boka. Liker godt historien. Kami Garcia og Margaret Stohl har skapt en spennende verden og interessante karakterer. Jeg ser frem til å lese denne boka.

Forlaget presenterer boka slik:
«Ethan Wate trodde han var i ferd med å venne seg til alle de rare, umulige og uvirkelige hendelsene som fant sted i Gatlin, den lille hjembyen hans i Sørstatene. Men nå som han og Lena var tilbake i byen og hverdagen igjen, hadde ordene umulig og uvirkelig fått en helt ny betydning.

Gresshoppesvermer, rekordhete og ødeleggende stormer raser i Gatlin mens de to forsøker å forstå hva som skjedde da Lena ble krevd. Ikke engang Lenas mektige manerfamilie slipper unna, og når deres evner begynner å slå tilbake på dem selv med livsfarlig effekt, utkrystalliserer det seg et viktig spørsmål: Hva – eller hvem – må ofres for å redde Gatlin?

For Ethan er kaoset en skremmende, men kjærkommen distraksjon. Han plages av mareritt igjen, og denne gangen er det ikke Lena, men noe helt annet som følger ham ut av drømmene og inn i det virkelige livet. Og ikke nok med det, Ethan mister stadig biter av seg selv; Han glemmer navn og telefonnummer, til og med minner. Han vet ikke hvorfor, og mesteparten av tiden er han redd for å spørre.

Noen ganger finnes det ikke bare ett svar eller ett valg. Noen ganger kan man ikke ombestemme seg. Og noen ganger blir det heller ikke ingen lykkelig slutt.»

Boka er allerede i salg.

Neste, og nest siste, forlag ut vil være Gyldendal forlag.

bokvrimmelB

Reklame

4 thoughts on “Høstens bøker 2013: Cappelen Damm forlag

 1. Tine sier:

  Takk for fin gjennomgang og tips til lesing. Den grønne boken var den som fristet mest. Trenger litt inspirasjon til kjøkkenet, så den må jeg ta en nærmere titt på. – Ha en fin start på helgen!

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Hyggelig at du likte innlegget, Tine! Ja, kokeboken er en av mine favoritter her også. Ser stadig etter spennende oppskrifter på grønnere og sunnere mat, og denne ser veldig innbydende og fin ut. En riktig god helg til deg også! 🙂

 2. Frøken Vims sier:

  Lonely Planet-boka var den som frista mest for min del, svak som eg er for reisebøker… Drømmereiser såg enda meir fristande ut, trur nesten den må førast opp på ønskelista mi;) Takk for gode tips!

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Åja, reisebøker er stas. Særlig på vinterstid. Nesten en egen ferie i seg selv å kryper opp i sofakroken med pledd, te og en inspirerende reisebok. Koselig at du satte pris på innlegget, Frøken Vims! Og god lesereise med «Drømmereiser»! 🙂

Kommentarer er stengt.