Bokbloggertreffet 2013

SAM_0948 SAM_0957
(Bilde til høyre og venstre: Bokbloggertreffet ble, for andre året på rad, holdt i Gyldendals lokaler.)

Inneværende helg gikk historiens andre Bokbloggertreff av stabelen. I år, som i fjor, fikk vi benytte Gyldendals lokaler. Og akkurat som i fjor var arrangementet både hyggelig, lærerikt og svært vellykket.

Hele lørdag (14. september), fra formiddagen og til et godt stykke utpå kvelden, var satt av til treffet. Vi var femtien påmeldte (ikke fullt så mange møtte opp, men nesten), arrangementskomiteen iberegnet, som delte en dag i litteraturen og bloggingens tegn. På programmet stod blant annet litteraturquiz, informasjon om Bokbloggprisen (som jeg vil komme tilbake til i et eget innlegg om ikke altfor lenge), fenomenet BookCrossing, hvordan vi kan få flere til å legge merke til bloggene våre, om litteraturktitikk på blogg og litt om arbeidet i en forlagsredaksjon.

Utenom de fastlagt programpostene var det rikelig tid til sosialt samvær, både i form av mingling, lunsj og middag. Det var kjempehyggelig å treffe bloggvenner man allerede har truffet noen ganger (vinker til Tulleruska’s World, Artemisias verden, Bokelskerinnen, Rose-Maries litteratur- og filmblogg, Av en annen verden og Lines bibliotek), samt å bli kjent med nye bloggere. Vi som deltok gleder oss allerede til neste års treff, da historiens aller første Bokbloggpris skal deles ut. Dette blir spennende!

SAM_0946 SAM_0947
Bildet til venstre: Høstkataloger fra forskjellige forlag var lagt frem. Bilde til høyre: En rikelig bokbuffet ventet på oss da vi ankom. Quizvinnerne fikk plukke først fra bokbordet. Heldiggrisene. 😉

581720_10151508545587026_64010329_n
Forfatter, journalist og bokbloggkollega, Elin Brend Bjørhei, holdt foredraget om hvordan trekke flere lesere til bloggene våre. Det var et meget godt og interessant foredrag, fullt av konsise og konstruktive tips om alt fra hva som skaper et godt innhold, via integritet og habilitet, til hvordan være mest mulig synlig og tilgjengelig (f.eks. ved å delta på Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Goodreads, Bokelskere, andre blogger osv). Konklusjonen var likevel at det viktigste er trivselen, entusiasmen og gleden ved å lese, og deretter formidle leseopplevelsen og/eller hva man faktisk subjektivt og objektivt synes om den litteraturen man leser. Er man tro mot seg selv, egen blogging og de bøkene/sjangrene man setter pris på, så vil leserne komme etterhvert. Det er viktig å være tålmodig. (Bildet er lånt, med tillatelse, av Elin Brend Bjørhei.)

Line bokbloggertreff
Foredraget om litteraturkritikk på  blogg ble holdt av bokbloggkollega Line Tidemann, som har studert litteraturvitenskap ved Universitet i Oslo og som har vært ansvarlig redaktør for litteraturtidsskriftet Biblioteket. Hun tok utgangspunkt i Erik Bjerck Hagens bok om litteraturkritikk, som jeg forøvrig leser selv i disse dager, og snakket innledningsvis bl.a. om forskjellen på en omtale og en anmeldelse.

Svært mange bloggere ser ut til å foretrekke og bruke begrepet bokomtale over bokanmeldelse. Grunnen til det kan være at bloggere tenker på bokanmeldelse som noe profesjonelle kritikere skriver, type litteraturkritikere i avisene, og at bloggerne dermed bruker bokomtale om eget arbeid for å signalisere at de ikke er profesjonelle anmeldere. Tidemann forklarte at hun anser en omtale for å være noe man skriver om en bok før man egentlig har lest den selv. Eksempler kan være tekster fra bloggspaltene «Boken på vent» eller «Smakebit på en søndag», eventuelt den tekstsmakebiten forlag trykker på en boks bakside. Begrepet anmeldelse er ikke knyttet til profesjonalitet, men kan benyttes av både profesjonelle og amatører. En anmeldelse er en tekst (i dette tilfellet om bøker) som ikke bare forteller kort om bokas innhold, men som også sier noe om leserens subjektive leseopplevelse og/eller gir en analyse av tekstens innhold.

Tidemann snakket også om viktigheten av å tørre og mene noe om litteratur, det å både si sine subjektive meninger (type liker/liker ikke en bok) og si noe om hvorfor det er slik (begrunne sin dom). Det er først når man klarer å sette ord på hvorfor en bok oppleves som god, eventuelt mindre god, at interessante meningsutvekslinger om litteratur kan finne sted.

Hun minnet oss også på at i det øyeblikket vi går offentlig ut å mener noe om/er kritiske til andres åndsverk (forfatteres bøker), så presenterer vi samtidig et eget åndsverk (bloggtekster) andre kan mene noe om/være kritiske til. Det er viktig å ha et bevisst forhold til egen blogging. Som blogger er man ikke en vanlig leser lenger, men en person som deltar i en samtale om litteratur ute i det offentlige rom.

Et meget interessant, tankevekkende og nyttig foredrag! (Bildet av Line Tidemann er lånt, med tillatelse, av Rose-Marie Christiansen.)

Anne_Flotakerforlagsliv.no
Kveldens siste foredrag handlet om arbeidet i en forlagsredaksjon. Det var forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, som holdt foredraget. Hun gav oss en rask innføring i hvordan ideen om å opprette forlag ble til, samt litt generelt om forlagenes fremvekst og historie. Deretter fortalte hun masse om arbeidet i en forlagsredaksjon, om utvelgelse av manus til bearbeidelse og etterhvert utgivelse, jakten på nye litterære stemmer og samarbeidsprosessen mellom redaktør og forfatter. Det var et godt foredrag som gav et spennende innblikk i et forlags sentrale arbeidsoppgaver. (Kilde til bildet av Anne Fløtaker: forlagsliv.no)

Avslutningsvis viser jeg en liten smakebit på noen av bøkene jeg fikk med meg fra treffets rause bokbuffet. Dette er bøker dere vil høre mer om på bloggen min i løpet av høsten og vinteren, i form av «Boken på vent» eller en anmeldelse.

Enders-spill-633x1024 langslinjene

gardell herinneetsted

ODDINGEN.indd furuset

Vil du lese flere innlegg om årets Bokbloggertreff, kan du ta en titt HER. 🙂

bokvrimmelB

19 thoughts on “Bokbloggertreffet 2013

 1. tulleruska sier:

  *vinker ivrig tilbake* 😀
  Du skriver utrolig godt og jeg synes sammenfatningene dine fra foredragene er gode. Ser vi har valgt noen av de samme bøkene. Skal bli spennende å se hva du synes om dem også (bare jeg får lest dem jeg har tatt med meg).

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   😀
   Tusen takk, så hyggelig å høre! Moro at vi valgte endel likt, ja. Gleder meg til anmeldelsens time her kommet! 😉 Alltid gøy å lese hva andre synes om bøker en selv har lest. 🙂

 2. Lise sier:

  Flott oppsummert. Så glad for at du fikk masse igjen for å være med!

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Takk skal du ha, Lise! Og takk for et flott arrangement! Gleder meg allerede til neste år! Innmari hyggelig å møte deg (igjen) også, og få pratet litt med deg! 🙂

 3. Dette var en herlig oppsummering av innleggene vi fikk høre på lørdag, Belinda. Selv har jeg visst glemt litt bort å vise frem hva jeg tok med meg hjem, men det kan jeg vel kanskje få tid til å vise frem en annen dag.

  Jeg må nok skaffe meg boken til Erik Bjerck Hagen. Line fikk virkelig solgt den inn til meg med sitt innlegg om litteraturkritikk.

  Det var veldig hyggelig å treffe på deg, og endelig fikk jeg takket for den flotte premien jeg fikk av deg tidligere i år. Det var virkelig på tide! 🙂 Sees vi igjen til neste år?

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Takk skal du ha, Mari! 😀

   Ja, Bjerck Hagens bok er god. Nå har ikke jeg lest meg så langt innover i den ennå, men de kapitlene jeg har unnagjort har absolutt vært informative og interessante.

   Veldig hyggelig å treffe deg også, og kjempekoselig at premien falt i smak. Vi sees absolutt til neste år! Bokbloggertreffet har blitt et av årets høydepunkter. 🙂

 4. Groskro sier:

  Veldig fin oppsummering Belinda! 🙂

 5. Anita sier:

  Supert oppsummert!

 6. Ingalill sier:

  Grundig arbeid, fine bilder og solid fangst
  , og selvfølgelig veldig hyggelig å hilse på. (selv om vi tapte quizen, ser ut som jeg har fullstendig hengt meg opp i dette -).

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Takk skal du ha, Ingalill! 🙂 Det var veldig hyggelig å hilse på deg. Hehe, ja, det tapet var ergerlig. Men det var jo bare fordi spørsmålene var dumme. 😉

 7. *Vinker tilbake* Håper vi sees på litteraturarrangementer i hovedstaden senere i høst 🙂

 8. Anita Ness sier:

  Flott oppsummering og veldig bra at du skrev så mye om innleggene. Jeg har også revurdert min litt beskjedne omtale-begrepsbruk etter Lines foredrag og tror jeg skal bli tøffere og kalle bokomtalene som vurderer bøker for anmeldelser heretter…tenker tenker..
  Og ellers veldig hyggelig å treffe deg igjen Belinda.:)
  Ps- boka Tørk aldri tårer uten hansker fikk jeg også
  med meg og den er så sterk.. så sterk. Den har brent i sekken min etter å bli lest og den startet jeg med på flyet i dag.:)

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Takk, takk! 🙂 Enig, skal begynne å bruke begrepet bokanmeldelser om det jeg skriver jeg også. Line skapte noen nye tanker rundt bruken av både det begrepet og begrepet omtale. Veldig interessant og givende foredrag! Det var kjempehyggelig å møte deg igjen også! 🙂 Kan tenke meg at den boka er sterk, ja. Ser absolutt frem til å lese den.

 9. mirthful74 sier:

  Bra oppsummering! Vi er nok mange som fant ut at vi nok muligens skriver anmeldelser og ikke «bare omtaler» 🙂

  • Bokvrimmel/Belinda sier:

   Takk skal du ha, mirthful! 🙂 Ja, spennende foredrag som fikk oss til å tenke litt nytt. Veldig bra. 🙂

Kommentarer er stengt.