Høstens bøker 2013: Juritzen Forlag

I forkant av hver bokhøst kommer jeg til å presentere bokutgivelser jeg ser frem til og boktitler jeg er litt ekstra nysgjerrig på av høstens utgivelser.  Jeg kommer til å ta for meg titler fra et og et forlag, og presentasjonene legges ut etterhvert som forlagenes høstkataloger/høstlister blir tilgjengelige. Så langt har jeg planlagt bokpresentasjoner fra 14 forlag. Denne gangen skal jeg snakke litt om bøker fra Juritzen Forlag.

juritzenlogo

Juritzen forlag er heleid av Arve Juritzen, og ble etablert i januar 2006. De har som motto «å være et forlag som er en hissig liten mygg i et dovent boklandskap av mette humler», og ønsker å utgi bøker som vil gi store leseopplevelser for mange. Forlaget fokuserer på romaner, biografier, krim og noen utvalgte barnebøker.

Blant bøkene jeg ser frem til fra Juritzen i høst finner vi blant annet en barnebok, en fantasy og en historisk roman. Jeg var så heldig å motta en overraskende sommergave fra forlaget, tidligere i sommer, med forhåndsutgaver av enkelte høstutgivelser. Har allerede lest en av dem. Disse kommer jeg til å presentere til sist i innlegget.

golem«Golem & Djinni» av amerikanske Helene Wecker er en bok som virkelig vekker nysgjerrigheten min. Den beskrives som en slags Frankenstein-historie som møter dagens fantasy, med innslag av mytologi og historisk drama. Det er forfatterens debutroman.

Boka tar oss til året 1889. En polsk rabbiner har lenge ønsket seg en kone å starte et nytt liv i Amerika sammen med. Han skaper Chava, en golem. Hun er en magisk skapning laget av leire, som rabbineren har pustet liv i. Men på båtturen over Atlanteren dør han. Chava ankommer New York helt alene, og helt ukjent i den verden hun nettopp har våknet inn i.

Mens Chava forsøker å skape et liv for seg selv i Amerika, og samtidig skjule hva hun er, treffer hun et annet overnaturlig vesen: Ahmad, en djin skapt av ild. Han har nettopp sluppet ut av en kobberflasken som har vært hans fengsel i tusen år. Gjennom deres øyne ser vi oss selv, menneskene, og alle våre merkelige egenskaper og fikse ideer.

«Golem & Djinni» er en fabel om å være fremmed, men også en historie om et usannsynlig vennskap mellom to rake motsetninger, som til slutt kanskje vil redde dem begge. Boka forventes i salg i løpet av oktober.

galskap
En annen amerikansk forfatter, Regina O’Melvenys, kommer med den historiske romanen «Galskap & Helbredelse» på norsk i høst. O’Melvenys er en prisbelønned poet. «Galskap & Helbredelse» er hennes første roman.

Handlingen er lagt til Venzia på 1500-tallet. Vi møter Dr. Gabriella Mondini som ikke ønsker noe annet enn å få praktisere medisin. Men tillatelsen til det forsvant samtidig med hennes far, ti år tidligere. Kvinnelige leger var ikke populært, eller vanlig, i Venezia på den tiden. Gabriellas mor støtter ikke datterens drøm. Hun vil helst se henne godt gift og etablert, slik det sømmer seg for unge kvinner.

Gabriella nekter å gi slipp på sin legedrøm. Hun bestemmer seg for å finne faren, som har lagt igjen spor i form av brev fra sin mystiske reise. Gabriella tar med seg to venner og legger ut på en reise gjennom fortidens Europa. Et Europa der utfordringene står i kø for kvinner uten mannlig eskorte.

Boka er krydret med detaljer om vitenskap, medisin, mat og galskap. Den beskrives som en enestående reiseskildring, bygget opp som et klassisk eventyr. Romanen forventes i salg i løpet av oktober.

lillevinge
Jeg har fremdeles til gode å lese noe av Cecilia Samartin. En av bøkene hennes står forøvrig i bokhyllen min. Det er hennes «Drømmehjerte» fra 2008. Regner med at jeg snuser nærmere på den til høsten.

I løpet av september kommer en litt uvanlig utgivelse fra Samartin. Hun har skrevet en barnebok som har fått tittelen «Lille Vinge».  Bokas Lille Vinge er en flaggermus, og siden jeg elsker flaggermus, har jeg veldig lyst til å lese den. Den ser kjempesøt ut.

I tillegg til Lille Vinge, handler boka om jenta Sarah. Hun vil ikke forlate rommet sitt etter at moren døde. Sarahs pappa fanger Lille Vinge til henne, og setter ham i et bur som hun kan ha på rommet sitt. Lille Vinge er ikke som andre flaggermus. Han kan synge, og han elsker sol og dagslys. Sarah og flaggermusen blir gode venner.

En dag får de vite at Sarahs pappa skal sprenge gruven der Lille Vinges familie bor. Sarah kjenner endelig at hun er klar til å møte verden igjen, og til å redde flaggermusene.

Boka er gjennomillustrert.

katte2 katte1 katte3

Er det noe jeg er like glad i som flaggermus, så er det katter. I oktober dukker det opp tre bøker i en bokserie beregnet på barn fra 8-14 år. Serien heter «Kattekrigerne» og er skrevet av amerikanske Erin Hunter. Bøkene som kommer på norsk har fått titlene «Tilbake til villmarken», «Flammer og is» og «Skogens hemmeligheter». Jeg er ikke sikker på om dette er en trilogi, eller om det kommer flere titler etterhvert.

Bøkenes hovedperson er huskatten Rødtopp. Han blir blandet inn i krigen mellom fire villkattklaner som sammen har styrt skogen etter eldgamle lover i mange, mange år. Noe mystisk truer den sterke Tordenklanen, og den onde Skyggeklanen vokser seg stadig sterkere. Edle kattekrigere blir funnet døde. Kan Rødtopp vise seg å være den modigste krigeren av dem alle, og bli den som redder kattekrigerne og skogens orden?

Bøkene beskrives som tettpakket action og eventyr: En historie om krig, forbudt kjærlighet på tvers av klaner, dype vennskap, svik, innsikt og mot.

Så til bøkene jeg allerede har mottatt forhåndseksemplarer av.

porselen
Forfatteren av «Naken i hijab», Gunn Marit Nisja, er ute med bok nummer to i september. Den har fått tittelen «Porselenspiken» og handler om den single og barnløse Kristin, som er i slutten av 30-årene. Hun er odelsjente til en gård i Romsdalen, men hun ønsker ikke å overta gården. Istedet har hun utdannet seg til kokk, og åpner sin egen restaurant i Åndalsnes.

Første dagen restauranten er åpen dukker ei jente, Marta, opp. Hun er eksnarkoman og på jakt etter en jobb. Etterhvert utvikler det seg et gripende, mor-datter-lignende forhold dem i mellom, og vi får innblikk i Martas oppvekst med omsorgssvikt og tidlige rusproblemer.

Boka beskrives som velskrevet, vakker, vond og viktig.

snøpå
Danske Thorstein Thomsen har tidligere skrevet en rekke romaner, barnebøker, sanger og manuskripter til film. I september kommer en ny roman fra hans hånd, «Snø på hennes ansikt».

Bokas hovedperson er Michale, som i bokas begynnelse er på vei til sin gamle døende mormor i Esbjerg. Hun husker tilbake så langt hun kan og forteller fra sin familiekrønike. Michalea forteller videre om sin mors merkelige oppvekst i en degenerert religiøs sekt i en liten vestjysk landsby, om sin flukt til Esbjerg med sin mor og mormor, om sitt egne ville liv i 60-årene, om sitt samliv med en mislykket forlegger og filminstruktør, om de skjønne årene i Berlin, hvor hun møter sitt livs kjærlighet. Og hele veien puster de demoner hun har arvet, henne i nakken.

Det er en roman om løsrivelse fra barndommens kristenmiljø, opprør, svik, trygghet og intriger – om det som utgjør en familie på godt og vondt.

bienes
«Bienes død» av skotske Lisa O’Donnell har jeg nettopp lest. Omtale kommer om litt.

Boka handler om to søstre, 15 år gamle Marnie og hennes lillesøster Nelly, som i bokas åpningskapittel begraver sine foreldre i hagen. Bare søstrene vet hva som skjedde med dem og at de er døde. Lennie, den gamle mannen i nabohuset, skjønner fort at jentene er overlatt til seg selv at de trenger hans hjelp. Disse tre stemmene skifter på å fortelle denne originale historien om å vokse opp i et hjem med mange stygge hemmeligheter.

Boka er en rørende, men også ganske vond fortelling om å være fortapt, men likevel gjøre alt man kan for å overleve. Et moderne mysterium, en thriller, som veksler mellom å være festlig og avskyelig. Romanen utgis i løpet av august.

Monarkenes_flukt_Hoeyoppl
Den siste boka jeg skal presentere i dette innlegget er amerikanske Barbara Kingsolvers «Monarkenes flukt». Hun har skrevet en bok om Dellarobia, som bor på et lite tettsted på landsbygda i USA. Hun er lei av det ensformige og fattigslige livet sitt og det lidenskapsløse ekteskapet.

En dag er hun ute i skogen for å møte en ung elsker. Hun har ikke satt på seg brillene sine, og skimter bare såvidt at noe merkelig er overalt i trærne rundt henne. Det viser seg å være tusener på tusener av sjeldne Monarksommerfugler som har klumpet seg sammen. De dekker trærne helt.

Et forskningsteam kommer etterhvert til Dellarobis skog, for å undersøke hvorfor sommerfuglene ikke flyr til Mexico som de alltid pleier om vinteren. Dellarobia får varme følelser for forskningsteamets leder og tar til sist et oppgjør med seg selv og sine valg i livet. Boka er i salg i løpet av august.

Jeg fikk en bok til i bokpakken fra Juritzen. Den tilhører en sjanger jeg ikke er så begeistret for, krim, derfor nevner bare boken ved tittel og forfatter her. «Hevneren» av Jan-Erik Fjell.

Neste forlag ut vil være Front Forlag.

bokvrimmelB

4 thoughts on “Høstens bøker 2013: Juritzen Forlag

 1. Tine sier:

  Bienes død har jeg lest og likte den veldig godt. Gleder meg til «bokhøsten» ser at dere har mye bra på gang 🙂

  • Bokvrimmel/Belinda E. Kjernli sier:

   Likte «Bienes død» jeg også. Spennende bygget opp. Ja, det er veldig mye bra som kommer til høsten. Mye historiske romaner og fantasy, som jeg liker godt. Bare å glede seg! 🙂

 2. Synes det er kjempefint med innlegg myntet på utgivelser fra hvert enkelt forlag. Ser frem til de neste 🙂 Golem og Jinni har jeg også lyst til å lese, men jeg tror jeg skal lese den på engelsk. Helt enig med deg i at det kommer mange gode historiske romaner. Synes forlagene er flinke på det, men det er vel også fordi de merker at det selger.

  • Bokvrimmel/Belinda E. Kjernli sier:

   Så koselig at du liker bokhøstspalten min! 🙂 Å lese Golem og Jinni på engelsk er nok en god idé! Bøker kan ofte være rikere og frodigere på originalspråket enn i oversatt versjon. Forlagene har blitt veldig flinke til å tilby spennende historiske romaner. Vet ikke om det er en trend i tiden forlagene har plukket opp, eller om historiske bøker generelt er populære – men jeg er ihvertfall godt fornøyd med at forlagene har merket seg at slike bøker selger. 🙂

Kommentarer er stengt.