Divergent

Divergent_hoUselvisk. Sannferdig. Fredsommelig. Lærd. Fryktløs. Fem muligheter. Ett valg. Hva hadde du valgt?

Veronica Roth (f. 1988) har skrevet en interessant dystopisk fantasy. Hun begynte på romanen allerede som student ved Northwestern University, der hun studerte kreativ skriving. Hun valgte å skrive på det som skulle bli Divergent, i stedet for å gjøre lekser. Det viste seg å være et godt valg.

Roth er bosatt i nærheten av Chicago og jobber som forfatter på heltid. Divergent er hennes debutroman, og første bok i det jeg tror skal bli en trilogi. Bok to, ”Insurgent”, er allerede ute på engelsk, og tredje bok, ”Allegiant”, kommer til høsten.

”Divergent” tar oss med til et fremtidig Chicago der samfunnet er delt inn i fem forskjellige fraksjoner, eller grupper, som baserer tro, livsstil og holdninger på fem ulike idealer: De uselviske, som betingelseløst tjener og hjelper andre. De sannferdige, som aldri lyver. De fredsommelige, som lever i en harmonisk pakt med natur og dyr. De lærde, som tilegner seg stadig mer intrikat kunnskap. Og de fryktløse, som gjennom å konfrontere og kontrollere frykten sin, blir i stand til å stå opp for andre og seg selv i tøffe og utfordrende situasjoner.

På 16 årsdagen må alle gå igjennom en test for å se om de tilhører den fraksjonen de er vokst opp i, eller om de passer bedre i en annen. Uansett testresultat er valget opp til den enkelte. Men når valget er tatt er det ingen vei tilbake. Den fraksjonen du gjør til din egen bestemmer troen din, lojaliteten din, hvem som blir vennene dine og hva som blir livet ditt. For alltid.

Beatrice Prior, etter hvert kalt Tris, vokser opp i Uselvisk. Testresultatet hennes viser at hun passer inn i opptil flere av fraksjonene, noe som er høyst uvanlig. Tris er en ”divergent”, en som avviker fra normalen, en det er vanskelig å sette i bås.

På dagen for Valget ender Tris opp med å velge den fraksjonen hun lenge har beundret på avstand: De fryktløse. Det valget viser seg å være tøffere og mer utfordrende enn hun noensinne kunne ha drømt om. Og etter hvert skjønner hun at noe er fryktelig galt. Noen planlegger en voldelig maktoverdragelse med kaos og løgn som våpen. Og de samme noen anser ”divergenter” for å være farlige. Så farlige at de bør tas av dage…

Denne boka slukte jeg i et jafs. Den var spennende, hadde rytme og driv, og var samtidig tankevekkende.

Veronica Roth Kilde: Goodreads

Veronica Roth
Kilde: Goodreads

Jeg ble først overrasket over hvor rå historien til tider var. Beskrivelsen av hva Fryktløskandidatene utsettes for av trening og tester fra fraksjonen, samt angrep fra misunnelige og nedrige medkandidater, hadde en egen sylskarp nerve. Det gav meg som leser en dypere forståelse av den voldsomme overgangen det måtte være for hovedpersonen, Tris, å gå fra det milde Uselvisk, til det intenst utfordrende Fryktløs. Samtidig hintet råskapen om Tris’ fremtidige oppdagelse: At noe er forferdelig galt, med og i systemet.

Boka beskriver et rendyrket apartheidsamfunn, årsaken til det og skyggesidene ved det, på ypperlig vis. Den illustrerer det sykelige og farlige ved tanken om at mennesket bør leve i klikker som kun består av individer som tenker, tror og uniformerer seg likt.

Det interessante her er at Divergents apartheidsystem ble bygget av velmenende grunner. En krig har herjet verden en del år før bokas handling tar til. I etterdønningene av denne krigen leter menneskene etter måter å unngå en slik katastrofe på i fremtiden. Fem teser ser dagens lys, og menneskene deler seg inn fem grupper som støtter opp om hver sin teori. Dette er opptakten til de fem fraksjonene.

De uselviske mener at krig unngås om menneskene bryr seg mer om hverandre og hjelper hverandre. De sannferdige mener at varig fred kun kan oppnås om menneskene slutter å lyve for hverandre og føre hverandre bak lyset. De fredsommelige søker en livsstil i pakt med naturen, selve livets rytme, og mener at det vil hindre at vi tar liv. De lærde tenker at årsaken til krig og konflikt er kunnskapsløshet. Og de fryktløses teori er at krig kan unngås om vi er modige og står opp for hverandre og hva vi tror på, i stedet for og feige ut.

For å unngå konflikter de forskjellige fraksjonene i mellom opprettes apartheidsystemet. Problemet er bare at når mennesker ikke omgås naturlig som helhet, men tvinges inn i klikker, så oppstår det rykter, gnisninger og etter hvert et paranoid fiendebilde. Dette går ikke bare utover andre fraksjoner og deres medlemmer, men også utover de medlemmene i egen fraksjon som avviker fra normen. Divergentene for eksempel.

Boka er en glimrende skildring av en god teori som fungerer elendig i praksis. Og videre en ypperlig kritikk av politiske og religiøse systemer vår verden både har hilst på og sagt farvel til – og som vi helt sikkert kommer til å hilse på igjen, et sted i fremtiden. Dessverre.

Jeg setter enormt pris på at det skrives gode og intelligente bøker, med nerve, for ungdom. Divergent er en slik bok. Den gir både action, fart og underholdning, men også en stor tankevekker.

Jeg gleder meg virkelig til å følge Tris videre.

Boken er en del av leseprosjektet “Leseutfordring: Kaos”.

(Tusen takk til forlaget for anmeldereksemplaret!)

Forlag: Schibsted
ISBN: 978-82-516-5888-1

bokvrimmelB

10 thoughts on “Divergent

 1. Anita Ness sier:

  Flott anmeldelse av en bok jeg egentlig ikke tenkte å lese (fordi det er ungdomsbok,,,,tror jeg) men ser mange er helt hekta på denne. Så vi får se.. Interessante problemstilinger i alle fall.. om bare noen tar lærdom av det?

  • Frøken B sier:

   Takk skal du ha! Ja, problemstillingene som tas opp her er både viktige og interessante. Og, som du er inne på, vi får håpe folk tar boka til seg og lærer noe av den. Om du skulle velge å lese den en gang i fremtiden, så gleder jeg meg til å se hva du synes om den. 🙂

 2. Fantastisk flott omtale av denne boken som jeg ble hekta på:) Syntes du fikk fint frem essensen av hva boken handler om.

 3. Lesehesten sier:

  Takk for god anmeldelse 🙂 Denne står på skal-lese-listen min 😉

 4. Hans solsiden sier:

  Takk du hjalp meg med Norsk oppgåva min:)

Kommentarer er stengt.