Kaptein Supertruse og invasjonen av de utrolig slemme kantinedamene fra verdensrommet (og det påfølgende angrepet fra de like onde zombie-nerdene)

Kaptein_Supertruse_Kantinedamene_ho”Kaptein Supertruse var raskere enn en susende buksestrikk… Sterkere enn boksershorts… Og i stand til å hoppe over høye bygninger uten å få trusa opp i rompa.” (Bokas side 43)

Forfatter Dav Pilkey (F. 1966) er amerikaner og har gjort suksess med historiene om Kaptein Supertruse i hjemlandet. Superhelten er basert på en figur Pilkey skapte allerede da han gikk i 2. klasse på barneskolen. Forfatteren var en vilter og kreativ guttunge, som heller ville tegne og lage egne historier enn å følge med i timen. Pilkey har selv illustrert bøkene om Kaptein Supertruse, og fått oppfylt drømmen han bar som gutt: Å få utgitt bok om Supertrusehelten sin.

”Kaptein Supertruse og invasjonen av de utrolig slemme kantinedamene fra verdensrommet (og det påfølgende angrepet fra de like onde zombie-nerdene)” er den tredje boka på norsk om Supertrusa og hans eventyr. De to første bøkene i serien, ”Kaptein Supertruse og de rampete robotene” og ”Kaptein Supertruse og de drittleie doene”, kom ut i 2012. Og allerede til høsten, i september, dukker det opp en ny bok om superhelten. Den har fått tittelen ”Kaptein Supertruse og Professor Bæsjebleies farlige felle”.

I Supertrusaboka med den desidert lengste tittelen så langt, møter vi seriens hovedpersoner, rampeguttene Thomas og Harald. De er ikke slemme, de er bare veldig glade i å tulle med folk. Dessverre slår rampestrekene deres ofte feil ut, og guttene havner i trøbbel. Da bærer det til rektor Krupp.

Nå har det seg sånn at rektor Krupp en gang ble hypnotisert av Thomas og Harald. Og etter hypnosen forvandler han seg til Kaptein Supertruse hver gang noen knipser. Ofte er det både flaut og teit når rektor forvandler seg, men noen ganger er det virkelig hell i uhellet. Sånn som i denne boka, når de onde romvesenene Klax, Zorx og Jennifer, forsøker å ta over jorda ved å forvandle alle til onde, forvokste zombie-nerder. Dette er helt klart en jobb for Kaptein Supertruse, og sammen med Thomas og Harald tar han oss med på et spinnvilt eventyr for å redde planeten!

Det var en morsom og hyggelig overraskelse å finne denne boka i postkassa for noe over ei uke siden. Jeg hadde aldri hørt om bøkene om Kaptein Supertruse før, men angrer ikke på bekjentskapet. Dette er festlig lesning!

Dav_Pilkey_ho

Portrett av forfatter Dav Pilkey og hunden hans.

Jeg kan ikke finne noen aldersanbefaling på disse bøkene, hverken i boka eller på Schibsteds nettsider. Etter å ha lest boka vil jeg si at den passer for barn på barneskolen. Denne må være ekstra gøyal å kose seg med for barn som nettopp har lært og lese selv.

Boka er særs kreativt utformet. Historien fortelles vekselsvis som illustrert barnebok, tegneserie og ”sykt fet animasjonsteknologi”. 😉 Dere husker kanskje de små gjennomillustrerte blokkene som var så populære på 70- og 80-tallet? De man skulle bla så superraskt igjennom at tegningene så ut til å bevege seg. Denne ideen er hentet opp igjen, i forenklet utgave, i denne boka. Nostalgisk for voksne. Lekent og moro for barn.

Ja, den er morsom for både store og små denne boka. Språket er sprekt og lekent. Historien summer av fart, energi og humor. Jeg lo godt igjennom store deler av den. Spesielt tegneseriesekvensene er til å få latterknip i magen av. Det er ellevilt, det er oppfinnsomt og det er sinnsykt morsomt! Jeg kan ikke tro annet enn at Pilkey koser seg glugg i hjel når han klekker ut historiene om den trusekledde superhelten sin!

Kaptein Supertruse er et originalt bekjentskap. En skikkelig rampebok for glade små lesehester. Og en bonus: Den er mer enn kul nok til virkelig å vekke leselysten hos dem som nettopp har lært å mestre alfabetet!

(Tusen takk til forlaget for anmeldereksemplaret!)

Forlag: Schibsted
ISBN: 978-82-516-8015-8

bokvrimmelB

2 thoughts on “Kaptein Supertruse og invasjonen av de utrolig slemme kantinedamene fra verdensrommet (og det påfølgende angrepet fra de like onde zombie-nerdene)

  1. Tine sier:

    Takk for fin omtale. Jeg hadde vurdert min 6 klassing som for gammel, men jeg skal ta en titt på den. Han leste nettopp «Apefjes» som er en blanding mellom vanlig tekst og tegneserie. Grei måte å få barn til å lese på dette her 🙂

    • Frøken B sier:

      Jeg ser at «Apefjes» har aldersanbefaling 12-16 år. Jeg vil tippe at Kaptein Supertruse passer best for barn opp til ca. 11-12 år. Men jeg lo jo godt av den jeg også, så det er jo en bok med humor for flere aldersgrupper dette her. Det er mulig at sønnen din akkurat står på vippen til å bli for gammel for denne («Apefjes» ser f.eks. ut som en litt mer «moden» bok), men prøv den på ham. Spennende å høre om han liker den! 🙂

Kommentarer er stengt.