Smarte små fakta

Postkassen min bar på en innholdsrik overraskelse i dag. En godtepose fra Schibsted forlag. Jeg skal snakke litt om to av bøkene i posen i dette innlegget. Begge er barnebøker i faktaserien «Smarte små».

Såvidt jeg kan se har det kommet ut ti forskjellige faktabøker på norsk i denne serien. Jeg vet ikke om det kommer flere. Bøkene er bygget opp rundt spørsmålene «Hva?», «Hvorfor?» og «Hvordan?». Temaene er alt fra kroppen vår, hva som skjer når vi er syke og hvordan det er å være glad eller trist eller redd, via trafikkregler, det å få en ny lillesøster eller lillebror, til dyra på bondegården, å få sin første sykkel og hvordan det er å gå i barnehage. Serien er opprinnelig tysk og har også kommet ut gjennom Bokklubben.

Bøkene jeg har fått er «I trafikken» av Peter Nieländer og «Snart blir jeg frisk» av Patricia Mennen. Bøkene er fylt med fargerike og vennlige illustrasjoner som appellerer til målgruppen: Barn fra 2 til 6 år. I tillegg til tekst og bilde, har bøkene klaffer man kan åpne og små oppgaver underveis, som nok faller i smak hos nysgjerrige små bokormer.

Cyan Magenta Yellow BlackBoka «I trafikken» handler om trafikkregler og hva det er lurt å vite når man beveger seg ute i trafikken.

I boka blir vi kjent med Elias, mammaen hans og lillesøsteren Stine. De er på vei til barnehagen til Elias. Veien til barnehagen er sterkt trafikkert. Det er viktig at Elias passer seg for bilene, venter på grønn mann før han krysser gata og sørger for å gå over veien der det er et fotgjengerfelt.

I barnehagen er det en politidame på besøk. Hun skal lære barna mer om hvilke regler som finnes i trafikken, slik at alle kan være trygge når de er ute og går, sykler eller kjører bil.

Boka forteller om hvor viktig det er å vite hvordan man skal oppføre seg ute i trafikken, at det er lurt å holde seg på fortauet når man går, hvordan man skal krysse en vei på tryggest mulig måte, om å leke i gater der det også kjører biler, om å bruke  hjelm når man sykler og refleks når man er ute å går i mørket, og at det er viktig å bruke bilbelte når man kjører eller sitter på i bil.

En klok og smart bok som gjør det lettere for voksne å lære barn om hvordan de kan være trygge i trafikken. Lekent og morsomt utformet for lekne og nysgjerrige barn.

Cyan Magenta Yellow BlackDen andre boka, «Snart blir jeg frisk», handler om kropp og helse – mer spesifikt hva som skjer i kroppen når vi blir syke og hva kroppen trenger for å holde seg frisk.

Vi blir kjent med Olav, som går i barnehagen. En dag blir Olav syk akkurat i det de andre barna skal feire bursdagen til Lena. Olav orker hverken å leke eller spise kake. Nesen hans renner, han nyser masse og har skikkelig vondt i halsen. Da moren hans kommer for å hente ham, kjenner hun at Olav har feber.

Boka forklarer litt om hvorfor vi av og til blir forkjøla, hva feber egentlig er og hva som får feberen til å gå bort, hva det lønner seg å gjøre når man er syk for å bli fortere frisk, når det er lurt å gå til lege og hva en lege vanligvis gjør under en undersøkelse, om blodprøver og om det gjør vondt, om blod og skrubbsår og når det er lurt å sette på plaster, hva som holder oss friske (som sunn mat, renslighet og aktivitet), om tennene våre og tannpuss, hva som skjer når vi skal på helsestasjonen og hvordan man kan forberede seg på legebesøk ved å leke doktor med kosedyrene sine.

Dette er en super bok å berolige barn med før lege eller tannlegebesøk. Den er pedagogisk, hyggelig og avdramatiserende og gir barn god informasjon om ting som kanskje kan være litt skremmende. Som sprøyter og blodprøver.

Bøkene er en fin blanding av lek og læring, der barn i spørrealderen får svar på mye de lurer på. Bøkene skaper nok endel nye spørsmål også, tror jeg. Så mor og far bør forberede seg på å måtte svare sin lille pode underveis i lesingen. På den måten kan disse bøkene være kunnskapsutvidende for både små og store.

Jeg konkluderer med at dette er en spennende serie og et kjempefint konsept. Solide og imøtekommende bøker for nyfikne små oppdagere. 🙂

(Tusen takk til forlaget for anmeldereksemplarene!)

Forlag: Schibsted
ISBN: 978-82-516-8016-5 (I trafikken)
ISBN: 978-82-516-8017-2 (Snart blir jeg frisk)

bokvrimmelB