Musikk i litteratur: Joplin/Rishøi

Janis Joplin «Mercedes Benz»

I Ingvild H. Rishøis novellesamling «Historien om Fru Berg» finnes en novelle oppkalt etter en av platene til Janis Joplin, «The Life and Death of Janis Joplin». I tillegg til at novellens tittel referer til Joplin, så finnes det en referanse i novellen til Joplins kjente låt «Mercedes Benz»:

«For plutselig sang han, på snurrestolen foran skrivebordet, men først sa han det hun sier: I’d like to do a song of great social and political import.

Så sang han. Jeg blei flau og kikka på bikkja, og den krafsa med klørne, den likte ikke sangen. Det sto to skrivebord i rommet, og da han fyren kom til tredje vers, reiste bikkja seg og gikk, den la seg under det andre bordet, og jeg stirra i gulvet, det var gul linoleum, det blei så rart å høre på, han var jo rådgiver med skjegg og stor mage, men nå daska han linjalen mot skrivebordsunderlaget og sang, Oh Lord! Won’t you buy me a night on the town? I’m counting on you Lord, please don’t let me down.

Jeg satt og vrei meg. Jeg skjønte jo ikke da, at det var begynnelsen. For det var som de eventyra frøken leste på barneskolen. Tre ganger får man råd, og så, på slutten, skjønner man alt.»

bokvrimmelB