Mars er visst utnevnt til den store krimmåneden. Antageligvis fordi påsken faller innfor marsmåned i år. Krim og påske henger sammen. Påskekrimmen har blitt et fenomen.
Visste du at det var en villedende annonse i Aftenposten i 1923 som skapte den særnorske påskekrimtradisjonen? Du kan lese hele historien om påskekrimmens opphav hos Levende Historie.
Krim er ikke en av mine foretrukne sjangere. Jeg har lest krim jeg har likt svært godt, men i all hovedsak synes jeg krim blir litt monotont. Mye skrives etter samme oppskrift, det er lett å forutse handlingen i mange av bøkene og jeg opplever at sjangeren mangler nytenkning. Jeg følger derfor ikke tradisjonen å lese krim i påsken selv.
Jeg leste mye krim for en god del år siden. Var til og med medlem i en krimbokklubb. Forfattere jeg husker gjorde et visst inntrykk var Elizabeth George, Mary Higgins Clark og Agatha Christie. Den gang ihvertfall.
Etter to-tre år med nesten bare krim på menyen ble jeg mett. Stappmett. Det gikk nesten 15 år før jeg nærmet meg en kriminalroman igjen.
Det var juni 2009. Jeg lå på sykehus etter en ryggoperasjon og kom over en av sykehusbibliotekets bøker på et bord i en av avdelingens korridorer. «Slangebæreren» av Unni Lindell. En bok jeg likte svært godt. Den sommeren slukte jeg fem-seks av hennes bøker. Ikke alle var på høyde med «Slangebæreren», men de var absolutt underholdende.
Jeg testet krim fra andre forfattere den sommeren også. Av disse kan jeg anbefale «Djevelen holder lyset» av Karin Fossum og «De gales øy» av Dennis Lehane.
Så ble jeg mett igjen. Stappmett. Nesten fire år har gått siden jeg leste min forrige krimbok. Men i går bestilte jeg en fra en nettbokhandel. Jeg gir NRK’s «Bokprogrammet» skylden for det. I episoden som ble sendt 5. februar i år handlet det bl.a. om en finsk krimsensasjon skrevet av Antti Toumainen. «Helbrederen». Episoden kan sees på Nett-TV.
Jeg ble veldig nysgjerrig på Toumainens «Helbrederen». Den høres original, spennende og gjennomtenkt ut. Krim litt utenfor boksen. Forlaget presenterer boka slik:
«Verden sliter med dramatiske klimaforandringer. Havnivået har steget, store kystområder er oversvømt, forlatte kjøretøy brenner i gatene og myndighetene advarer mot spredning av pest. Millioner av mennesker er på flukt, og i Europa rømmer mange mot det høye nord, hvor forholdene ennå er levelige.
I Finland er Helsinki er blitt en lovløs by hvor bortføringer og drap er hverdagskost. Poeten Tapani leter fortvilet etter sin forsvunne kone, journalisten Johanna. Hun skrev på en historie om en seriemorder som kaller seg Helbrederen da hun forsvant. Han dreper kjente forretningsmenn og deres familier, siden han holder dem ansvarlig for klimakrisen. Men så viser det seg at hemmeligheter i Johannas fortid knytter henne til seriemorderen hun etterforsker.
En intens og velskrevet thriller om overlevelse, lojalitet og besluttsomhet mot et bakteppe av global undergangsstemning. Kåret til Finlands beste kriminalroman i 2011.»
Det kan altså se ut til at jeg kommer til å lese ihvertfall en krim denne påsken. Med mindre jeg kaster meg over boka og leser den ut før påsken starter.
Ønsker du flere krimtips kan du besøke bloggene Artemisias verden og Bokelskerinnen. De har begge laget blogginnlegg om krimbøker det er verdt å kikke litt nærmere på.
Hva er ditt beste krimtips? Har du funnet ut hva du skal lese i påsken? 🙂
Karin Fossum og Unni Lindell leste også jeg mye av før. Har funnet litt tilbake de Fossums siste nå.
Jeg gleder meg også veldig til Helbrederen.:)
Kanskje du vil like Gillian Flynn? Det er annerledes, og veldig mørkt..;)
Takk for link til min blogg.:)
En Gillian Flynn-bok tasset faktisk inn døren her i går. «Gone girl» heter den. Fikk den i giveawaypremie fra Bokelskerinnen. Annerledes og mørkt er jo umiddelbart stikkord som gjør meg salig av lykke! 😉 Kanskje jeg skal la Flynn-boken få ta noen lange hopp fremover i lesekøen min?
Bare hyggelig! 🙂
Jeg nærmet meg veldig metthetsgrensen på krim ifjor. Da ble det styggmye krim på meg. I år har jeg som mål å ikke lese mer enn maks 2 krim pr mnd. Jeg har ikke lyst å ta overdose, for egentlig så liker jeg krim. I mars blir det ihvertfall Jussi Adler-Olsen, Agatha Christie, Chelsea Cain og Arthur Conan Doyle, så får vi se om jeg finner noe mer å spe på med. Først tenkte jeg å kun lese krim i mars, men det blir uaktuelt kjenner jeg. Kommer nok til å avreagere med sci-fi, det er noe heeelt annet 😀
Ah, mange spennende forfattere! Noen av Arthur Conan Doyles bøker står oppført i oppslagsverket «1001 Books you must read before you die», som jeg har som leseprosjekt, så de kommer nok jeg til å snuse på om ikke altfor lenge. God klassisk krim må vel det kalles. 🙂 Sci-fi er en interessant sjanger. Mye spennende å lese innenfor den! 🙂
«Helbrederen» tror jeg er et godt valg når du vil nærme deg sjangeren igjen, i den forstand at den bryter med de fleste skandinaviske regler for krim (om jeg skal tro anmeldere). Det er både en dystopi og en krim, og det appellerer veldig synes jeg!
The Gods of Gotham er også mørk, og er like mye en historisk roman som en krim, syntes jeg. Håper du får en fin lesemåned!
Ja, det appellerer veldig. Jeg er svært glad i å lese dystopier! 🙂
Ah, ja, nettopp! The Gods of Gotham! Da gleder jeg meg litt ekstra til den! Takk, takk og det samme til deg! 🙂
Jeg leste historien om den villedende annonsen i fjor da jeg skulle skrive litt om dette, og husker jeg ble overrasket. Krim leser jeg sjeldent, men i lesesirkelen 1001 bøker dukker de opp og denne måneden er det «The Judge and His Hangman» av Friedrich Durrenmatt som står på programmet. Utover det har jeg ingen gode tips til krimlesing, eller forresten: The Moonstone var bra 🙂
Ja, påskekrimmens opphav tror jeg er overraskende for mange. Tror forholdsvis få kjenner til den historien. Morsomt å trekke den frem. De to boktitlene skal jeg se litt nærmere på. Jeg har jo et leseprosjekt basert på 1001 Books jeg også. 🙂