Mammutsalg og mammutvalg 2013

Årets mammutsalg er over oss, og med det kommer årets mammutvalg. Hvilke bøker skal jeg kjøpe?

Bokelskerinnen har laget en fantastisk guide til godbitene som er å finne i årets mammutsalgkataloger. Guiden finner du HER. Helt nederst i innlegget hennes finner du også lenker til andre blogger som snakker om mammutsalget.

Mammutsalget er ikke offisielt i gang før mandag 18. februar, både på nett og i fysisk bokhandel. Men katalogene er altså ute, og det er allerede mulig å forhåndsbestille bøker man ønsker seg fra årets salg.

Jeg har benyttet litt tid i dag på mammutkatalogene jeg også. Det første jeg registrerer er at det er mye av de samme bøkene som går igjen i katalogene fra de forskjellige bokhandlene og nettbutikkene. Det finnes også endel gjengangere fra tidligere års mammutsalg i årets kataloger. På en måte litt kjedelig, på en annen måte litt fint. Gikk man glipp av salget i fjor, eller ikke fikk kjøpt seg alt man ville på tidligere salg, så har man sjansen igjen i år.

Min forhåndsbestilling er allerede sendt. Jeg har plukket bøker i sjangrene romaner, ungdomslitteratur, noveller og lyrikk. Åtte forskjellige titler til sammen. Her er en liten presentasjon av dem:

VisBildeServlet«Baby Jane» av Sofi Oksanen.

«Hva skjedde egentlig med Piki? Hun som var Helsinkis cooleste lesbe og som alle svermet rundt. Hun som var så selvsikker og tøff i replikken. Hvordan kunne hun bli fange i sitt eget hjem, på grensen til å sulte i hjel? Piki lider av panikkangst, og det har hun holdt hemmelig lenge. Gradvis mister hun grepet, til kjærestens store fortvilelse. En stund prøver de to kvinnene med stor oppfinnsomhet å tjene til livets opphold ved å bruke leiligheten som base for spesielle teletorgtjenester, men isolasjonen tærer på forholdet. Og da det blir klart at eks-kjæresten Bossa fortsatt er Pikis første hjelper, er håpet ute. Baby Jane er en sterk kjærlighetsroman og en roman om angst utenfor kontroll.»

VisBildeServlet«Legender om et selvmord» av David Vann (Noveller).

«Da Roy Fenn er tretten år gammel, tar faren hans livet sitt. I disse delvis selvbiografiske fortellingene følger vi Roy fra han blir født i Alaska, til han vender tilbake tretti år senere for å konfrontere farens død. Roy er fremdeles en ung gutt da faren hans, en mislykket tannlege og ulykksalig sportsfisker, setter en 44 kaliber magnum til hodet og skyter seg. Hele oppveksten skal Roy vende tilbake til det ene øyeblikket som frarøvet ham barndommen, og som fremdeles holder sin klamme hånd over familien og deres felles historie. Med stor intensitet og oppriktighet, men også med rom for ubehaget, forsøker han å forstå farens død ved å skildre foreldrenes forhold, deres sørgelige ekteskap og nådeløse skilsmisse. Men ikke før han har fått sin revansj, klarer Roy å la farens spøkelse få hvile. I fortellingen Sukkwan Island skildrer Roy et skjebnesvangert eventyr på en isolert hytte langt inne i Alaskas villmark, der far og sønn kun har hverandre å stole på og sønnen tar regien. Legender om et selvmord er en bemerkelsesverdig barsk og følsom samling på seks fortellinger om en far og en sønn, om overlevelse og desillusjonert kjærlighet. David Vann viser en forbløffende observasjonsevne og skaper uforglemmelige karakterer, mektige landskap, klaustrofobiske scener og hjerteskjærende øyeblikk. Samlingen er allerede hyllet av flere kritikere som en amerikansk klassiker.»

VisBildeServlet«Mellom trærne» av Gyrdir Elíasson (Noveller).

«Mellom trærne består av 47 små noveller, eller skisser, nærmest tablåer – alle med det felles at de utgjør utsnitt fra levd liv. Likevel er det ikke utpreget realisme som karakteriserer disse novellene; mens noen tar utgangspunkt i en lett gjenkjennelig hverdag, tar andre leseren med inn i andre tider og andre verdener. Detaljrikt og humørfylt, morsomt og melankolsk – Gyrðir Elíasson er en treffsikker stilist som beveger seg utvungent mellom samtid og fortid, mellom «finkultur» og populærkultur og mellom det lyse, lette og den nattsvarte desperasjonen. Mellom trærne er en særegen og medrivende samling fortellinger om mennesker som opplever underlige ting og rammes av uforklarlige hendelser, der det islandske landskapet og de islandske sagaene danner det historiske bakteppet.»

Hjorth_SnakkTilMeg«Snakk til meg» av Vigdis Hjort.

«En forsiktig middelaldrende kvinne reiser til Cuba og overrasker seg selv. Er det kjærlighet hun opplever? Møtet med kontrastenes Cuba, skjønnheten, fattigdommen, varmen mellom menneskene, rokker ved hennes verdensbilde. Hun reiser hjem, og starter prosessen med å få den cubanske mannen inn i Norge.

Snakk til meg handler om å justere kurs midt i livet, og ta noen uforferdete valg. Om en kvinnes forhold til seg selv, sin fortid og til de myndigheter hun så langt i sitt liv har vært lojal mot. Til en elsker. Og ikke minst til en sønn.»

VisBildeServlet«Fanny Hill» av John Cleland.
(Bokprosjektet «1001 Books you must read before you die»)

«Det handler om sex og kjærlighet for 250 år siden. En gledespikes erindring, populært kalt Fanny Hill, er en humoristisk og livsbejaende skildring av en ung kvinnes seksuelle realisering. I en harselas over samtidens snerpete moralisering beskriver forfatteren hvordan Fanny Hill reiser seg fra et liv i fattigdom, gjennom flere stadier av prostitusjon, til en vellykket tilværelse som hustru og mor. Boken er kort sagt en uslåelig kombinasjon av parodi og erotisk underholdning, med et fantastisk romantisk syn på seksualiteten forførende, velgjørende og frigjørende kraft, både på skjønne, bleke piker og virile unge menn.»

VisBildeServlet«Verden finnes ikke på kartet – Poesi fra hele verden»
av Pedro Carmona-Alvarez (redaktør)
(Lyrikk).

«Antologien inneholder utvalgte gjendiktninger av 34 poeter fra 25 land. Utvalget spenner over flere epoker, tradisjoner og områder. Hver poet presenteres gjennom en liten introduksjonstekst.»

VisBildeServlet«Uglies» av Scott Westerfeld.

«Uglies er den første boken i en trilogi som foregår i en framtidig pen-verden hvor alle blir operert som 16 åringer for å bli vakre som supermodeller. Store øyne, fyldige lepper, ingen er for tykke eller for tynne. Alle er perfekte. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Smoke, et opprørersamfunn langt utenfor sivilisasjonen, er situasjonen en annen: Tenåringene her nekter å la seg operere. Hovedpersonen Tally oppdager snart at pen-verdenen er alt annet enn pen når det kommer til stykket. Uglies-trilogien, (Uglies, Pretties og Specials), har høsten 2010 ligget på New York Times bestselgerliste i til sammen 50 uker. Bøkene, som har en stor appell til ungdom, er oversatt til 27 språk og til sammen trykket i 3 millioner eksemplarer!»

VisBildeServlet«Pretties» av Scott Westerfeld.

«Pretties er bok to i den spennende Uglies-serien. Tally har endelig blitt pen. Hun er perfekt, har dødskule klær, en superhot kjæreste og er ekstremt populær. Men bak alt sammen, bak de endeløse festene, luksusen og den totale friheten, har hun en murrende følelse av at noe er galt. Så får hun en beskjed fra tiden da hun ennå var stygg, og plutselig husker hun hva som er feil. Hun klarer ikke lenger å glede seg over livet i Penbyen når hun vet hva som er galt med ungdommene der. Tally må velge mellom å glemme eller å kjempe for livet – for myndighetene har ikke tenkt å la noen som vet få fortsette å leve.»

Har du sett deg ut noen godbiter fra mammutsalget ennå? 🙂

bokvrimmelB

6 thoughts on “Mammutsalg og mammutvalg 2013

 1. Jeg har lest Uglies, Pretties og Specials. Det er en utrolig bra trilogi, jeg har forresten den siste boka hvis du vil låne?

  • Frøken B sier:

   Høres lovende ut! Har hørt veldig mye bra om den trilogien! 🙂 Nå er jeg egentlig litt sånn at jeg gjerne vil eie bøker jeg liker jeg da, så det skulle ikke forundre meg om jeg endre opp med å kjøpe meg «Specials» om jeg liker de to første. 😉 Men tusen takk for tilbudet! Greit å vite at jeg har mulighet til å låne den! 😀

 2. Fikk lyst på diktantologien. 🙂 lykke til med dine kjøp.

 3. Isabella sier:

  Fin og varierende liste:) Har veldig lyst på Uglies, Pretties og Specials bøkene og Fanny Hill er jo ikke dum å ha når den er på 1001 lista:) Kos deg med kjøpene!:)

  • Frøken B sier:

   Hei, Isabella! Takk skal du ha! 🙂
   Ja, tror dette er bra bokvalg. Hørt mye godt om denne trilogien, og en bok som står på 1001-lista bør jo være interessant! Kos deg med dine mammutkjøpt du også! 🙂

Kommentarer er stengt.