Granta

Granta-2013_hd_imageDet prestisjetunge britiske litteraturmagasinet Granta er for første gang tilgjengelig i norsk utgave. Gyldendal er ansvarlig for utgivelsen.

Granta så dagens lys allerede i 1889. Da var det et studentmagasin utgitt av elever ved Cambridge University. Magasinet ble oppkalt etter elven som renner igjennom Cambridge. The Granta River.

De første utgavene inneholdt artikler om studentpolitikk, endel lettbeint stoff om studentlivet, samt enkelte studenters kunstneriske skriverier (poesi, noveller etc). Flere kjente forfattere fikk sine aller første tekster på trykk i Granta, en god stund før de ble kjent. Blant dem kan nevnes A. A. Milne og Sylvia Plath.

I løpet av 70-tallet var Granta i ferd med å forsvinne, hovedsaklig på grunn av dårlig økonomi og liten interesse. En liten gruppe ferdigutdannede Cambridgestudenter grep inn, endret magasinet til et rent litteraturmagasin og fikk det på beina igjen. De hentet stoff til magasinet utenfor Cambridge sine fire vegger og bladet fikk rykte på seg for å være banebrytende når det gjaldt og presentere nye interessante forfatterstemmer.

Granta har med tiden vokst seg stort og mektig. Magasinet har blitt viden kjent, og presenterer tekster fra både ukjente spennende forfattere og veletablerte litterære stemmer. Noen av dem er Nadine Gordimer, Milan Kundera, Doris Lessing, Gabriel Garcia Marquez, Salman Rushdie, Arundhati Roy og Zadie Smith. Det regnes i dag som en stor ære å få sine tekster på trykk i Granta.

Granta har ikke et politisk eller litterært manifest, men de har, som de selv formulerer det:
«…a belief in the power and urgency of the story, both in fiction and non-fiction, and the story’s supreme ability to describe, illuminate and make real.»

I år har Granta endelig kommet i norsk utgave utgitt på Gyldendal forlag. Gyldendal presenterer det norske Granta og den første utgaven slik:
«Det britiske litteraturmagasinet Granta har lenge vært regnet som et av de mest prestisjetunge stedene å få sine litterære tekster på trykk. Magasinet er kjent for sine sterke, fortellende tekster som engasjerer og berører leserne, og for sin teft for nye og spennende forfatterstemmer. Norske Granta er blitt til i et enestående og tett samarbeid med det britiske Granta. Den første norske utgaven har temaet «kollaps», og består av spesialbestilte tekster fra forfattere som Øyvind Rimbereid, Vigdis Hjorth, Ingvild H. Rishøi og Kjartan Fløgstad, i tillegg til ny, oversatt lesning fra blant andre Alice Munro, Roberto Bolaño, Lydia Davis og Ian McEwan.»

Som det står å lese er temaet for den første utgaven «kollaps». Alle tekstene, noveller, utdrag av romaner, lyrikk mm handler om kollaps i en eller annen form. Det kan være systemkollaps, samfunnskollaps, personlig kollaps osv. Jeg har ikke lest alle tekstene ennå (har lest 14 av 19), men de jeg har lest så langt har vært innenfor tema og svært spennende å lese. Jeg er ekstra entusiastisk over tekstene til Alice Munroe («Sjøgløtt»), Robert Bolaño («Strand»), Lucia Puenzo («Cohiba»), Helga Flatland («Et lite stykke Norge»), Mikkel Bugge («BeSafe»), Vigdis Hjort («Tidlig høst») og Jennifer Egan («Den svarte boksen»).

Det jeg umiddelbart savner i denne første utgaven av det norske Granta er en lederartikkel eller en innledning. Jeg opplever at det mangler noen ord, litt informasjon om utgivelsen, om det valgte temaet (kollaps) og om hvor de forskjellige tekstene er hentet fra. Er det tekster skrevet spesielt for Granta, er tekstene hentet fra allerede utgitte bøker av forfatterene, er det tidlige tekster, er det nyskrevne tekster? Ja, spørsmålene mine er mange. Det finnes riktignok en kort presentasjon av hver forfatter helt bakerst i boka. Under noen få av forfatterene står det også nevnt litt om teksten de er representert med, men det gjelder altså ikke alle. En introduksjon hadde vært på sin plass.

Utover det er det en spennende førsteutgave. Det er en ypperlig arena for nye forfatterbekjentskaper. Jeg har iallefall blitt inspirert til å sjekke ut flere  litterære røster jeg ikke har lest noe av tidligere. Jeg ser frem til Granta 02/13.

(Takk til forlaget for anmeldereksemplar!)

Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-44581-9

bokvrimmelB