En dag i Paradis: Bokbloggertreffet 2012

Jeg var i De Bibliofiles Paradis i går. Også kjent som Oslo Bokfestival. 😉

Det vil si, jeg unngikk selve festivalen av økonomiske årsaker. En bibliofil kan lett gå konkurs blant alle de innbundne fristelsene. Istedet snek jeg meg langs festivalfrie bakgater, til Gyldendalhuset og Norgeshistoriens første bokbloggertreff.

Opplegget for dagen var fint. Vi startet med litt sosialisering  og fortsatte med en litteraturquiz (som laget mitt NESTEN vant – vi manglet bare et poeng! *grrrrrrr* 😉 ). Quizvinnerene fikk lov til å forsyne seg av et vidunderlig bugnende bokbord (med bøker fra mange forskjellige forlag) først, deretter var det fritt fram for resten av oss. Jeg var så heldig å sikre meg flere bøker jeg har hatt på ønskelisten min en lang stund. Må få lov til å takke både arrangørene og forlagene for raushet og et fantastisk utvalg!

Etter bokbuffeten fikk vi besøk av representanter fra en rekke forlag. De fortalte litt om forlagenes forhold til bokbloggere og vi fikk mulighet til å stille spørsmål. Det ble tid til litt mingling med forlagsrepresentantene og bloggerene kunne sette seg på en mailliste om de ønsket videre informasjon fra forlagene om fremtidige utgivelser. Representanten fra Aschehoug hadde med seg en kartong med forhåndseksemplarer av en roman han delte ut til de som ville ha. Boka er ikke i salg ennå, tror jeg, men forlaget har stor tro på den. Romanen ser både søt, rar og fascinerende ut – gleder meg til å lese den.

Dagen ble avsluttet med en paneldebatt om bokblogging generelt og bokbloggingens rolle i tiden og samfunnet. Panelet bestod av to profesjonelle litteraturkritikere, flere bokbloggere (to av dem med litteraturvitenskapelig bakgrunn, resten amatører) og en forfatter som også er blogger. Mye interessant ble sagt, selv om man kanskje kunne savne litt temperatur underveis i diskursen. Panelet var nok litt for enige i utgangspunktet til at det tok helt av. Men, som sagt, interessant likevel.

Jeg har i ettertid lest at flere ble provosert over kommentarer fra panelet om at mange av dagens bokblogger (både norske og internasjonale) er dårlige og at det blogges om for mange dårlige bøker. Selv møter jeg den typen kritikk med ro. Jeg vet ikke om kritikerene vil kategorisere min blogg som god eller dårlig – men tar uansett ordene til meg som inspirasjon til å bli en bedre blogger. Det viktigste for meg er uansett å formidle gleden ved det å lese, ikke å være en retorisk verdensmester. Selve kjærligheten til bøker er i høysetet hos meg.

For å oppsummere: Bokbloggertreffet var inspirerende og veldig hyggelig – med akkurat passe balanse mellom kos og fag. Jeg håper virkelig at det blir en tradisjon! 😀

Må legge til at det var litt ekstra hyggelig å møte to  jeg har kjent over nettet noen år: Jentene bak bloggene Av en annen verden og Artemisias Verden. Takk for i går, begge to! 🙂

Gårsdagens fangst (Takker igjen!): Harold Frys utrolige pilegrimsferd av Rachel Joyce (boken fra Aschehougs representant), Den hvite dronningen av Philippa Gregory, Ildfuglen av Hedda H. Robertsen, Z av Max Brooks, Fiji Kitsune fra landet bak drømmer av Kristine Oseth Gustavsen, Julebrevpikene av Karin Bjørseth Persen, Kjærlighet, løgner og ølglass av Liv Hege Refsdal, Kongenes kamp av George R. R. Martin, Dragenes dronning av George R. R. Martin, Papegøyen og kjøpmannen av Mavlana Jalal-ad-Din Rumi og Amerikanske guder av Neil Gaiman.

Avslutningsvis legger jeg ut noen linker til andre blogger som også har blogget fra treffet, for å tilby et mer nyansert bilde av arrangementet. Flere av bloggerne diskuterer og kommenterer temaer fra gårsdagens paneldebatt – diskusjoner dere kan kaste dere inn i bloggenes kommentarfelter. Ta dere gjerne en tur over til Bokelskerinnen, Bokstavelig talt, Groskro’s verden, Forfatterfruen, Bokmerker, Tulleruskas World eller Once upon a time f.eks. Har du lyst til å besøke andre bokblogger, finner du de fleste av dem samlet på Bokblogger.no. 🙂

Reklame

10 thoughts on “En dag i Paradis: Bokbloggertreffet 2012

 1. Takk for i går! Skulle virkelig ønske jeg hadde hatt tid til å snakke mer med deg. Vi må ta det en annen gang jeg er i Oslo!

  • Frøken B sier:

   Hei, Elin! Takk for i går, ja! Det var litt for mange mennesker og litt for lite minglingstid til at man fikk snakket så mye man ville med alle! Men det var veldig hyggelig å få hilst på deg ihvertfall! Som du sier, vi får ta det igjen en annen gang du er i hovedstaden! 🙂

 2. Likte innleggget ditt, og synes du sier noe viktig her:

  «Selv møter jeg den typen kritikk med ro. Jeg vet ikke om kritikerene vil kategorisere min blogg som god eller dårlig – men tar uansett ordene til meg som inspirasjon til å bli en bedre blogger. Det viktigste for meg er uansett å formidle gleden ved det å lese, ikke å være en retorisk verdensmester. Selve kjærligheten til bøker er i høysetet hos meg.»

  Jeg er veldig enig med deg i det, og i gleden over å diskutere må vi heller ikke glemme de ordene. Det er jo nettopp kjærligheten til bøker som er utslagsgivende for at mange av oss blogger.

  Mange flotte bøker du kan glede deg til også! Jeg er utrolig spent på Harold Frys utrolige pilgrimsferd.

  • Frøken B sier:

   Hei, Bokelskerinnen! Takk for i går! 🙂

   Ja, og jeg tenker også at kjærligheten vi som bokbloggere har til bøker er en fin grunn til nettopp å ta slike debatter som den paneldebatten i går skapte. Det er lærerikt, for alle parter innenfor litteraturens verden, å møtes til likeverdig meningsutveksling. Jeg tror vi kan hente mye inspirasjon og erfaring fra hverandre – bloggere, litteraturvitere, litteraturkritikere og forfattere – på tvers av felt og fag.

   Kjempespent på den romanen jeg også. Den virker tiltrekkende ved første øyekast og nysgjerrige småtitting. 🙂

 3. Gråbekka sier:

  Fint innlegg om dagen:) Gleder meg allerede til neste år:)

Kommentarer er stengt.