Nye bokvenner: Juli 2012

«Nye bokvenner» er Bokvrimmels første faste spalte. Under denne overskriften vil det ved hvert månedsskifte komme en oversikt og liten presentasjon av de bøkene som har funnet veien til mitt hjem i måneden som har passert.

Jeg har allerede snakket litt om noen av bøkene jeg har fått i løpet av juli. Innleggene finnes HER og HER. Disse bøkene er derfor ikke med i denne oversikten. Det blir likevel et ganske langt blogginnlegg dette. Så er leseren advart. 😉

Krimbokgave fra en venn

«Den urolige mannen» av Henning Mankell: «En aprildag i 2008 forsvinner en pensjonert høyere marineoffiser, Håkan von Enke, under en av sine daglige spaserturer. Kurt Wallander, som fortsatt er politimann i Ystad, vet at det var noe som gjorde mannen urolig før han forsvant. Von Enke er dessuten svigerfar til hans datter Linda og bestefar til Wallanders lille datterdatter.

Kurt Wallander kan ikke la være å engasjere seg, til tross for at etterforskningen tas hånd om av politiet i Stockholm. Da også von Enkes ektefelle forsvinner like sporløst, like gåtefullt, blir hans engasjement i saken om mulig ennda større.

Sporene peker bakover i tiden, til den kalde krigen, med fremmede ubåter i svensk farvann, til høyreekstremistiske grupperinger og østeuropeiske leiemordere. Kurt Wallander aner at han er kommet på sporet av en hemmelighet. Kanskje befinner han seg i utkanten av noe som er mer alvorlig enn Wnnerström-affæren, den verste spionsaken i svensk historie.»

«Panserhjerte» av Jo Nesbø: «To kvinner er funnet drept i Oslo, begge har druknet i sitt eget blod. Mysteriet politiet står overfor, er at stikksårene i ansiktet til de døde er blitt påført fra innsiden av munnen.

Kaja Solness fra Voldsavsnittet blir sendt til Hong Kong for å oppspore en mann som er deres eneste spesialist på seriedrap. Den alkoholiserte politimannen har gjemt seg et sted i millionbyen, på flukt fra demonene fra forrige drapssak, minnene om kvinnen han elsker og kreditorer. Hans navn er Harry Hole.

Panserhjerte er tilstanden hvor brystet ditt er klemt så hardt sammen av snøen du er begravd i at du ikke greier å bevege lungene. Med panserhjerte har du temmelig nøyaktig fire minutter igjen å leve.»

«Hodejegerne» av Jo Nesbø: «Roger Brown er i egne øyne Norges beste og mest underbetalte hodejeger, har en altfor vakker kone, altfor dyr villa og må derfor stjele altfor mye kunst.

Clas Greve er den perfekte kandidaten til enhver toppstilling. han er også i besittelse av dametekke og et Rubens-maleri i hundremillionersklassen. Får Roger Brown tak i det bildet, er hans økonomiske problemer løst og hans kone Diana for alltid hans.

Diana vil ha kunstgalleriet sitt. Og et barn.

Alle vil ha noe. Ingen får det gratis. Ikke uten å gå over lik. Hodejakten er i gang.»

Bokpakke med to lesereksemplarer fra Pax Forlag

«1Q84, bok 3» av Haruki Murakami: «Ved begynnelsen av den tredje og avsluttende delen av Murakamis storverk 1Q84befinnerAomame og Tengo seg på hvert sitt sted og på hvert sitt vis i usikre og farefulle situasjoner. De er begge forfulgt av mennesker og krefter de ikke vet hvem er og ikke forstår. Mens de leter etter hverandre fra hver sin kant, lærer de gradvis mer om den underlige verdenen de har forsvunnet inn i. Men vil de klare å overliste dem som jakter på dem og finne hverandre før det er for sent? 1Q84 kombinerer thrilleren og kjærlighetshistorien på uforutsigbart vis i en roman som snur opp ned på den verdenen leseren trodde han kjente.»

«Hell’s Angels» av Hunter S. Thompson: «CALIFORNIA, 1965. Motorsykkelgjengen Hell’s Angels puler og slåss, de blir kalt en samfunnstrussel, de vekker skrekkblandet fryd der de ferdes. Etter hvert blir de medieyndlinger. Den 28 år gamle frilansskribenten Hunter S. Thompson bestemmer seg for å følge helvetesenglene i et år. Han fester med dem, skriver om dem og kjøper seg en Harley. I løpet av dette året får han et unikt innblikk i gjengens brutale liv, kodeks og rutiner – helt til det hele får en brå slutt.

Hell’s Angels er en klassiker innen amerikansk dokumentarlitteratur og en forsmak på Thompsons etter hvert så legendariske gonzojournalistikk, som har vært en sterk inspirasjonskilde for generasjoner av journalister og forfattere etter ham.»

To finske fra Adlibris

«Tordengudens sønn» av Arto Paaslininna: «De gamle finske gudene har sett seg lei på at ingen tilber dem lenger. Andre religioner og ren ateisme har tatt over. På et møte blant gudene melder Tordengudens sønn, Rutja, seg frivillig til å misjonere blant finnene. Han er forberedt på alt, absolutt alt.
Slik blir det til at den hårete kraftkaren Rutja, med bjørnepels, et hodeplagg av rovfuglfjær og en enorm klubbe, vender tilbake til jorden. Han er troskyldigheten selv, og det er med forskrekkelse han oppdager den menneskelige dårskap og sivilisasjonens underlige irrganger. For ikke å skremme vettet av folk reinkarnerer han seg i en fattig jordeier og antikvitetshandler. Men han tar ikke fem øre for å la lynet slå ned på dem han ikke liker. Og misjonsarbeidet, det går ikke så lett som ventet.»

«Den ulende mølleren» av Arto Paasilinna: «Vi befinner oss i en nordfinsk bygd like etter annen verdenskrig. En dag dukker det opp en ukjent mann som kjøper den lokale mølla som ikke har vært i bruk på over 30 år. Mange tror han må være gal. Men Gunnar Huttunen er slett ikke gal. Han setter i stand mølla etter alle kunstens regler, og han får hjelp av den lokale hagekonsulenten til å lage en kjøkkenhage. Samtidig er ikke helt som alle andre. Når verden går ham imot, drar han til skogs for å ule mot månen. Dette vekker ingen særlig begeistring hos byens borgere, disse pene menneskene som fra tid til annen blir forstyrret i sin søvn. De har plutselig bare ett ønske: å få sperret mannen inne. Huttunen vil slett ikke legges inn, og etter småborgernes første forsøk starter en krig der nesten alle midler er tillatt.»

Klassisk grøss og spenning fra Adlibris og sommersalg hos Aschehoug

«De dødes tjern» av André Bjerke: «En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord. I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser. Alt beveger seg i grenseland mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge, inntil psykoanalytikeren Kai Bugge skjærer igjennom mystikken og presenterer løsningen.»

«Døde menn går i land» av André Bjerke: «En ung mann forsøker å gjøre den gamle Kapergården om til hotell. Men så begynner det å skje uhyggelige og mystiske ting. Det oppstår en stemning så nifs at det risler og går kaldt nedover ryggen på en. Her er overtro og svart magi og døde menn i dryppende oljehyrer. Og hele tiden er spenningen på topp.»

«Dracula» av Bram Stoker: «When Jonathan Harker visits Transylvania to help Count Dracula with the purchase of a London house, he makes horrifying discoveries about his client and his castle. Soon afterwards, a number of disturbing incidents unfold in England: an unmanned ship is wrecked at Whitby; strange puncture marks appear on a young woman’s neck; and the inmate of a lunatic asylum raves about the imminent arrival of his ‘Master’. In the ensuing battle of wits between the sinister Count Dracula and a determined group of adversaries, Bram Stoker created a masterpiece of the horror genre.»

Tegneserienoveller fra sommersalg hos Aschehoug

«Askepotts søster og andre oppbyggelige fortellinger» av Joanna Rubin Dranger: «Johanna Rubin Dranger er kjent for sine populære tegnede romaner, «Frøken Livredd ; Kjærligheten» og «Frøken Makeløs ; Karrieren». Nå er hun tilbake med en ny bok, med sju tegnede fortellinger der hun gir oss sin hittil skarpeste tolkning av vår samtid. I «Askepotts søster» får vi den «slemme og ekle» stesøsterens versjon av hva som egentlig hendte på slottet. «Askepott» er Drangers tolkning av det gode gamle eventyret, og heltinnen i «Lykkepulveret» får oppleve at om slutten er god, er allting godt. John Rupert Triangel lar oss smuglese hans sørgelige dagbok, «The Ultimate Game Experience» er tilegnet alle likestilte fedre, mens «Rapport fra verdens mest likestilte land» avslører det du ikke vil vite om ditt likestilte forhold. Og til slutt et lavmælt dødsstøt for gubbeveldet i «Women Artists in the 20th ; 21st Century».»

«Give away»-premie fra Gyldendal

«Kjerringer» av Helene Uri: «Finn frem til din indre kjerring! Mannfolk. Hva gjør du når sjefen tar all æren for arbeidet du har gjort? Når universitetskollegaen åpenbart vil mobbe deg ut av karrierekonkurransen? Eller når tenåringsdatteren din blir forført av en direktør? Frøydis, Celeste, Ella og Jenna møtes på latinkurs og oppdager at de har mer til felles enn lysten på gloser fra et utdødd språk. De har rett og slett fått nok. Nå vil de handle. Gjennom finurlige ydmykelser og humørfylte hevnaksjoner prikker damene inn presise anslag mot maktens menn.Helene Uri har skrevet en fandenivoldsk, klok og munter bok om å ta grep og gjøre noe med mennene som bruker kvinnene som fotskamler. De fire kvinnene bestemmer seg kort sagt for å bli … kjerringer.»

Funn fra bladhyllen på ICA

«Den første» av Justin Cronin: «En episk og fengslende historie om katastrofe og overlevelse. «Overgangen»-trilogien er fortellingen om Amy Harper Bellafonte som ble forlatt av sin mor da hun var seks år, deretter forfulgt og tatt til fange for å brukes i et grufullt militært eksperiment av apokalyptiske dimensjoner.

FBI-agent Brad Wolgast er en god mann som er preget av hva han har måttet utføre i tjenesten. Han blir beveget av den fascinerende tause jenta – og risikerer alt for å redde henne. Når eksperimentet går marerittaktig galt, sørger han for hennes flukt, men han kan ikke hindre sivilisasjonens kollaps. Mens sivilisasjonen raskt svinner hen til en urtidstilstand der du enten er jegeren eller byttet, flykter to mennesker opp i fjellet.

Når Amy vandrer, gjennom mil og tiår, mot en mørk fremtid preget av vold og fortvilelse, fylles hun av den mystiske og fryktelige vissheten om at bare hun har kraften til å redde den ødelagte verden.

Justin Cronin har skrevet en rekke noveller og to romaner. I 2005 ble han tildelt PEN/Hemingway-prisen for romanen The Summer Guest. I Overgangen kombinerer han det beste fra litterær amerikansk romantradisjon, med fortellerdriv og forrykende spenning. En film basert på romanen er under produksjon med Ripley Scott som regissør.»

Noen som har lest en eller flere av disse?

8 thoughts on “Nye bokvenner: Juli 2012

 1. Jeg har ikke lest noen av dem ennå, men Dracula skal leses i løpet av seinsommeren. Du får kose deg med all de flotte bøkene. 🙂

 2. Frøken B sier:

  Takk skal du ha! Det skal jeg absolutt! Kos deg med Dracula du også! 🙂

 3. Dracula har jeg lest på høyskolen, ellers så har jeg faktisk ikke lest noen av bøkene som har kommet inn i heimen din i det siste 🙂 Jeg kjøpte også Justin Cronins roman på Ica tidligere i juli, gleder meg veldig til den!

  Jo Nesbø kjenner jeg kun til gjennom historiene om Doktor Proktor, men en eller annen dag så skal jeg nok gjøre meg kjent med Harry Hole også.

 4. Frøken B sier:

  Begynte på Cronins bok i går ettermiddag. Og jeg er totalopplsukt av den allerede. Satt med den til litt på tre i natt. Veldig vrien å legge fra seg! lol Så gled deg! 😀

  Har ikke lest noe av Nesbø selv så langt. «Hodejegerne» og «Panserhjerte» er de første bøkene jeg har av ham. Er egentlig ingen krimtilhenger, så er litt spent på om jeg liker dem. Fikk dem i gave av en venn. 🙂

 5. Kjempefin spalte:-) Mye spennende her ser jeg, noen av bøkene har jeg men ikke lest noen av dem. Helene Uri er en forfatter som jeg er nysgjerrig på. Har du lest noe av henne før?

  Beathesbokhylle

  • Frøken B sier:

   Så hyggelig at du liker spalten! 🙂

   Har aldri lest noe av Uri før, nei. Har vært smånysgjerrig på «Kjerringer» en stund. Hatt den på leselista lenge uten å gå aktivt inn for å skaffe meg den. Er så mye annet som frister også! lol Det var litt gøy at den fant veien til meg på egenhånd (gjennom en give away fra forlaget).

 6. Heidi sier:

  Jeg har lest ganske mange av disse. Jeg har lest begge bøkene du fikk fra Paxforlag, Hell’s Angels leste jeg i sommer og jeg håper du har fått eller har bok en og to av 19Q4 for å lese nummer tre uten å ha lest de først er bortkastet tid. Den er også den dårligste..synes jeg.

  Jeg har lest Honningtunger av Helene Uro og den syntes jeg var bra. Morsom chick lit på sommeren. Jeg lånte Kjerringer på biblioteket etter å ha lest om den på bloggen til Gråbekka og lest Honningtunger men måtte levere den tilbake før jeg fikk lest den.

  De dødes tjern er en spesiell krimbok. Dracula var fryktelig skummel i begynnelsen så første del av historien kan du glede deg til! Den er langdryg med mye frem og tilbake, noe som er typisk for klassikere( å være langdryg) MEN den leverer! Den er også ganske romantisk. Søt og god kjærlighet inni der..Jeg er glad jeg har lest den, jeg bruker å tenke nokså ofte ‘klassikere må leses’.

  Jeg har lest de to første bøkene om Harry Hole og Frelseren. Det er ingenting galt med krimmen til Nesbø 😉

  Heidi

  • Frøken B sier:

   Heisan! 🙂

   Jada, jeg har bok 1 & 2 av 1Q84. Holder på med den første mursteinen litt innimellom annen lesning, så det blir nok en stund til jeg begynner på siste bindet.

   Selv er jeg ingen tilhenger av chic lit, men «Kjerringer» var veldig morsom (om den egentlig kan kalles klassisk chic lit?).

   «De dødes tjern» er herlig. Leste den og «Døde menn går i land» i sommer. Koste meg masse med begge to. Regner med at jeg skriver en liten anmeldelse av dem i løpet av kort tid.

   Gleder meg til «Dracula». Har ikke fått begynt på den ennå!

   Krim er sjanger nummer to jeg ikke er noen tilhenger av. lol Men skal gi bøkene jeg har fått en sjanse. Bare ikke riktig ennå. 😉

Kommentarer er stengt.